222

Probabil că sunteți familiarizați deja cu termenul de „ceas biologic” – ritmul circadian care trimite semnale chimice în anumite ore ale zilei pentru a vă ajuta să vă treziți, să dormiți și să desfășurați și alte activități. Ei bine, aveți și un „ceas biologic” conectat la alimentația dumneavoastră.

În studiile efectuate pe animale și oameni s-a descoperit că alimentația neasociată sau sincronizată cu ceasul biologic intern, prezintă riscul major pentru creșterea în greutate și apariția unei boli cronice. Din această cauză, este important să mănânci într-un mod care să alinieze comportamentul alimentar la ceasul bilogic intern. Aceasta se numește crono-nutriție și presupune respectarea acestor trei sfaturi:

  1. Limitați servirea meselor la momentul cât strălucește soarele: aproximativ o fereastră de 12 ore sau chiar mai scurt.
  2. Mănâncă mai mult dimineața și după-amiaza și mai puțin mai târziu.
  3. Mâncați constant și automat din zi în zi.

Lumea este plină de contradicții, iar corpurile noastre au și ele astfel de contradicții – ca și cum stomacurile noastre sunt cele mai înfometate noaptea, însă corpurile noastre se adaptează mai bine când mâncăm devreme. Creierul nostru își dorește și el o noutate.

Dar iată secretul: corpurile noastre nu doresc un stil dezordonat de a mânca. Corpurile noastre doresc consecvență. Dar vei fi mai bine dacă poți intra într-un ritm constant al obiceiurilor alimentare.

Scopul ritmului circadian este de a vă optimiza echilibrul energetic. Funcționează prin trimiterea de semnale corpului pentru a fi pregătit pentru anumite activități la momentul potrivit.

Un studiu interesant a arătat că persoanele care își variază aportul de calorii de la o zi la alta au mai multe șanse să aibă sindrom metabolic (o afecțiune care duce la creșterea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge), precum și la o circumferință crescută a taliei. Un alt studiu a descoperit că alimentația neregulată a dus la creșterea rezistenței la insulină și la niveluri mai mari de colesterol LDL (rău).

Încercați să păstrați toate mesele și gustările la aceeași dimensiune și să le mâncați la aceeași oră în fiecare zi. Veți fi pe calea unei alimentații mai sănătoase în cel mai scurt timp!

Citește și alt articol interesant AICI: ȘI VISUL ESTE AL TĂU…ȘI NUMAI AL TĂU – Cel Mai Puternic Video Motivațional

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here