Psihologul Arthur Aron a dovedit că sfatul psihologilor pentru cupluri de a „petrece cât mai mult timp împreună” este practic inutil. În schimb, el a găsit o altă metodă, revoluționară, care chiar funcționează.

Expansiunea personalității: instinctul de bază

Arthur Aron aderă la teoria expansiunii permanente a personalității. Aceasta presupune că personalitatea noastră vrea să crească tot timpul în dimensiune, absorbind cunoștințe, impresii și experiențe noi. Și o modalitate excelentă de a ne extinde personalitatea este relația de iubire sau îndrăgostirea. Personalitatea se extinde din contul partenerului – mirosuri noi, senzații, cunoștințe, prieteni și chiar rude noi. Desigur, acesta este un proces reciproc, personalitatea partenerului se extinde și ea.

Apropo, acesta este unul dintre motivele pentru care despărțirea este atât de dureroasă – în loc să ne extindem personalitatea, se întâmplă o contracție, compresie, devenim „mai mici”, iar acesta este un proces extrem de traumatizant pentru psihicul nostru.

Aceeași teorie explică și scăderea satisfacției reciproce a partenerilor în relațiile pe termen lung. Prima perioadă de expansiune reciprocă, când oamenii chicotesc împreună până dimineața, împărtășesc abilități, secrete trece (de obicei, ea durează de la șase luni până la doi ani) apoi cuplul știe deja totul unul despre celălalt și expansiunea se oprește.

În unele cazuri, apariția copiilor în familie ajută la extinderea conștiinței. Copiii cresc, se schimbă tot timpul, descoperă lumea – și adulții o fac împreună cu ei. Dar pentru majoritatea cuplurilor, admirația constantă a copiilor nu este suficientă.

Experimente științifice

Aron și colegii săi au realizat câteva experimente foarte interesante privind relațiile pe termen lung. 53 de cupluri căsătorite de vârstă mijlocie au fost rugate să urmeze instrucțiunile timp de zece săptămâni, implicându-se o oră și jumătate pe săptămână în anumite activități. O treime din aceste cupluri au ales odihna activă, ceva nou pentru ei: schi, drumeții, dans, concerte. Al doilea grup trebuia să facă activități „plăcute”, dar mai liniștite: filme, restaurante, vizite la prieteni. Al treilea grup a fost grupul de control și nu a făcut nimic. Rezultatele studiului au arătat că nivelul de satisfacție privind căsătoria a fost mult mai mare la cei care au profitat de activitățile încântătoare și uimitoare în aer liber.

Un alt experiment a fost realizat în laborator. Jumătate dintre cupluri au fost rugate să facă ceva normal – de exemplu, treburi casnice. Cealaltă jumătate, trebuia să facă ceva ciudat și anume: partenerii au fost legați unul de celălalt de glezne și încheieturi și obligați să se târască împreună, depășind obstacole și împingând cu capul un butoi mic. Apoi, prin teste standard a fost măsurat nivelul de satisfacție privind căsătoria și s-a dovedit că la cei care împingeau butoiul cu capul acesta era mult mai mare decât la cei care, de exemplu, au curățat cartofii împreună.

”Nu are rost să curățați cartofii împreună.”

Conform acestei teorii, sfatul psihologilor de a petrece cât mai mult timp împreună și de a face împreună treburile casnice este o prostie. „Dacă relația nu oferă oportunitatea de expansiune personală, aflarea partenerilor împreună poate deteriora relația.” 

Dr. Aaron recomandă evitarea rutinei. Este clar că nu toate cuplurile vor putea urca împreună pe Everest, dar merită să mergeți, de exemplu, de fiecare dată la un restaurant nou, să încercați în fiecare weekend hobby-uri noi, să faceți lucruri diferite și să faceți asta împreună. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here