Iată povestea a 2 călugări budiști. Ei se aflau într-o călătorie. Unul dintre călugări era mult mai în vârstă decât celălalt. La un moment dat cei 2 călugări budiști s-au apropiat de un râu dezlănțuit…iar pe malul acelui râu stătea o domnișoară frumoasă care era evident îngrijorată și se întreba de cum poate să ajungă pe partea cealaltă a râului dar fără să se înece. Călugărul tânăr a trecut pe lângă domnișoara frumoasă fără să ridice privirea la ea și a traversat râul. Călugărul cel bătrân a luat-o totuși pe acea femeie frumoasă și a traversat-o râul învolburat. Dincolo de râu el a așezat-o jos și despărțindu-se cei 2 călugări budiști au mers mai departe.

Pe măsură ce înaintau în călătoria lor, călugărul cel bătrân a observat o anumită îngrijorare pe fața gălugărului tânăr…și l-a întrebat: „De ce ești oare așa tulburat?”. La care călugărul cel tânăr a răspuns:„ Cum ai putut să faci așa ceva? Știi că modul nostru de viață nu ne permite să atingem femeile!”. Călugărul cel bătrân a răspuns zâmbind: „Eu am lăsat-o pe acea domnișoară pe malul acelui râu cu mult timp în urmă! Tu de ce încă o mai porți?”.

Călugărul cel bătrân și-a îndeplinit acțiunea fără atașamente…pe când călugărul cel tânăr era încă atașat de trecut…netrăind în prezent. Povara o purta încă călugărul cel tânăr.

Morala: în viață noi trebuie să ne folosim de experiențele trecutului doar pentru a învăța, dar nu putem căra trecutul precum o povară. Trebuie să lăsăm orice povară a trecutului ca să nu ne împiedice să trăim prezentul. Trecutul nu mai poate fi schimbat. Noi doar ne putem deplasa înainte și să creăm un viitor mai bun pentru noi. Dacă te vei agăța de ceva din trecut care te va face să suferi…tu vei trăi aceași apăsare de fiecare dată când retrăiești acel moment din trecut. Nu așa vei rupe ciclul suferinței…ci doar lăsând trecutul în spate. Concentrează-te doar pe prezent și construiește un viitor mai bun.

Mulțumesc pentru vizionare și rămâi binecuvântat!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here