Acest video iti explică #HERNIA #de #DISC, cauzele si exerciții prin care o tii sub control. Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam

Hernia reprezintă ieșirea unui organ (total sau parțial) printr-un orificiu natural sau accidental, din cavitatea în care el se afla în mod normal. În situația pe care o expunem azi, fiind vorba despre hernia de disc, ne referim la discurile intervertebrale care formează coloana.
Hernia de disc lombară se produce cel mai frecvent la nivelul vertebrelor L4–L5 și L5–S1. S1 fiind prima dintre cele 5 vertebre sacrale. Acolo unde începe noada aia de care ziceam.

Ce cauze poate avea hernia de disc lombară

Diverse. Poate fi consecința mișcărilor de rotire și ridicare de greutăți efectuate în mod constant, care pun presiune pe coloană și, în timp, duc la ruperea inelului fibros. Acest risc este prezent mai ales la persoanele al căror loc de muncă presupune ridicarea de greutăți în mod regulat.
Apoi, de hernie de disc lombară mai pot suferi persoanele supraponderale din cauza faptului că discurile intervertebrale sunt „condamnate” să suporte un surplus de kilograme.
Și factorul genetic are un amestec, constatându-se că persoanele care au un părinte cu hernie de disc este foarte probabil să împartă același tub de Diclofenac. Pac-pac!
Cică și fumatul ar fi factor de risc din cauza faptului că iarba-dracului reduce fluxul de oxigen care ajunge la discurile intervertebrale și crește probabilitatea erodării lor.
N-ai părinți cu hernie, n-ai ridicat, nu te-ai îngrășat, n-ai fumat și totuși hernia de disc la spinare ți-a dat. Înaintarea în vârstă duce inevitabil la deshidratarea discului intervertebral care astfel își pierde proprietățile fizice, iar vertebrele, cu timpul, se mai și taseaza. (Asta mă demoralizează!)
Găsești în comentarii un link către un video în care terapeutul postural Marius Viorel Dincă vorbește despre durerile de spate și postura corectă la copii și adulți. Să te uiți!
( )

Când hernia de disc e la început, când abia se formează, primul simptom este durerea de spate din zona lombară, o durere care nu te lasă să faci unele mișcări, care devine mai puternică la efort, frig și umezeală, dar care cedează la repaos și la analgezice sub formă de pastile sau unguente. Pe măsură ce discul vertebral se tot deteriorează, episoadele dureroase devin mai dese, mai puternice și mai rezistente la medicamente.
Hernia de disc lombară este clar instalată și stă călare pe nervul sciatic atunci când simți cum durerea aia coboară pe picior și se duce până în călcâi, când simți furnicături și amorțeala în picior și când nici mușchii nu te mai ajută.
La apogeul apogeului herniei te dor amândouă picioarele, ai o amorțeală în zona genitală și dificultăți la urinare. Toate simptomele astea sunt reunite într-o denumire: sindromul coadă de cal.

Câteva sfaturi, câteva restricții și după aia trecem la exerciții.
• Evită frigul și umezeala.
• Nu ridica obiecte mai grele de 5 kg. Când le ridici, nu te apleca. Îndoaie genunchii, așa încât coloana să rămână dreaptă.
• Când cari ceva, fă-o cu ambele mâini, nu doar cu una.
• Poziția șezut este solicitantă pentru zona lombară a coloanei. Ridică-te la fiecare jumătate de oră, mergi prin cameră și întinde-te ca atunci când abia te-ai trezit din somn.
• Nu purta tocuri mai înalte de 4 centrimetri, iar dacă ești supraponderală mulțumește-te cu opinci. Cine-i grasă, talpă joasă…
• Sharon Stone, nu sta picior peste picior mai mult de 10-15 minute, că așa o durere te…
• Conduci? Apropie scaunul de volan atunci, ca să stai cu spatele drept. Așa e corect.
• Pentru coloana vertebrală cu probleme, poziția indicată pentru somn este întins lateral, cu o scândură sub saltea, eventual.


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam

Facebook:
EHealthRomania:
Instagram

Facebook Comments

35 COMENTARII

 1. Am doua operații de hernie de disc lombara L5-S1 și una de hernie cervicala C5.C6,-C6.C7 cu montare Cage.Nu sfătuiesc pe nimeni sa se opereze dacă nu ajungeți sa nu mai simțiți membrele superioare și inferioare ,în timp ce mergeți.
  Eu am ajuns târziu când nu mai puteam sa merg ,de aceea m am operat dar….regret ca din cauza mea ,ca nu am avut grija de mine,am ajuns la bisturiu.Durerile nu mi-au trecut și operațiile au dat NUX.Adica mi s-au herniat din nou discurile vertebrale.
  Oameni buni! Ascultați aceasta doamna,feriti-va de ce nu face bine coloanei ,faceți kinetoterapie și exerciții potrivite,și nu va dați pe mana neurochirurgilor ca va iau banii și nu va vindecați niciodata după operație.

  • Eu am facut si acupunctura,si osteopatie,si hipnoza,antiimflamatoare le-am incercat pe toate,injectii,réflexologie, etc si nu à functionat nimic.Nu mai puteam merge de dureri,cutite in piciorul stang si in plus degetul mare de la picior paralizat ,de aceea m-am operat.Va doresc multa sanatatea Doamne ajuta !

  • @Pretty Fog Mulțumesc, asemenea va doresc. Incercati tratamente cu rezonanță magnetică. Eu am un aparat din anul 2005 din Austria. La noi in țară se găsește în Ploiești, la firma VitaLife. Nu costă mult, doar 1000 euro. Al meu este second-hend și m-a costat 1500 euro. In decembrie mi s-a defectat și până în aprilie, când l-am reparat am avut dureri de coloană. Acum fac zilnic tratament și sper să-mi revin sau macar sa mă mențin.

 2. Sânteți minunată 🌺…. Hilară,,, și foarte explicită….😀😄🌻👍❤️👍 Mulțumim pentru toate învățăturile și povețele 👍❤️

 3. Doamna sinteti un om minunat! Complimente pentru felul cum explicati fiecare diacnostic in parte. Va multumim! 👍🤗❤️

 4. Corect tot ce ați spus toate le am nu știu ce să mai fac am făcut și fizio terapie și fără nici un ajutor mulțumesc stimata doamna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here