Vrei să te simți iubit și conectat cu partenerul tău? Aflați cum să construiți și să mențineți o relație romantică, sănătoasă, fericită și satisfăcătoare.

Construirea unei relații sănătoase

Toate relațiile romantice trec prin ascensiuni și coborâșuri și toate impun muncă, angajament și dorință de adaptare cu partenerul. Dar dacă relația ta începe doar sau ai fost împreună de ani de zile, există pași pe care îi poți face pentru a construi o relație sănătoasă. Chiar dacă ați experimentat o mulțime de relații eșuate în trecut sau v-ați luptat înainte să reînnoiți focurile romantismului în relația voastră actuală, puteți învăța să rămâneți conectați, să găsiți împlinire și să vă bucurați de fericire de durată.

Ce face o relație sănătoasă?

Fiecare relație este unică, iar oamenii se reunesc din mai multe motive. O parte din ceea ce definește o relație sănătoasă este împărtășirea unui obiectiv comun pentru exact ceea ce dorești să fie relația și unde vrei să meargă. Și asta este ceva ce vei ști doar vorbind profund și sincer cu partenerul tău. Cu toate acestea, există și câteva caracteristici pe care cele mai multe relații sănătoase le au în comun. Cunoașterea acestor principii de bază vă poate ajuta să vă mențineți relația semnificativă indiferent de obiectivele pe care le urmăriți sau provocările pe care le întâmpinați împreună.

Mențineți o legătură emoțională semnificativă unul cu celălalt.  Fiecare îl face pe celălalt să se simtă iubit și împlinit emoțional. Există o diferență între a fi iubit și a te simți iubit. Când te simți iubit, te face să te simți acceptat și apreciat de partenerul tău, așa cum cineva te primește cu adevărat . Unele relații se blochează într-o coexistență pașnică, dar fără ca partenerii să relaționeze cu adevărat reciproc emoțional. În timp ce unirea poate părea stabilă la suprafață, lipsa implicării continue și a conexiunii emoționale nu servește decât pentru a adăuga distanță între două persoane.

Nu vă este frică de dezacord (respectuos).  Unele cupluri discută lucrurile în liniște, în timp ce altele pot ridica vocea. Totuși, cheia unei relații puternice este să nu te temi de conflict. Trebuie să vă simțiți în siguranță pentru a exprima lucruri care vă deranjează fără teamă de represalii și să puteți rezolva conflictul fără umilință, degradare sau insistând să aveți dreptate.

Păstrezi vie relații și interese în afară.  În ciuda pretențiilor despre ficțiune sau filme romantice, nimeni nu vă poate satisface toate nevoile. De fapt, așteptarea prea mare de la partener poate pune presiune nesănătoasă asupra unei relații. Pentru a vă stimula și îmbogăți relația romantică, este important să vă mențineți propria identitate în afara relației, să păstrați conexiunile cu familia și prietenii și să vă mențineți hobby-urile și interesele.

Comunici deschis și sincer.  O bună comunicare este o parte „cheie” a oricărei relații. Când ambele persoane știu ce vor de la relație și se simt confortabil exprimându-și nevoile, temerile și dorințele, aceasta poate crește încrederea și consolida legătura dintre voi.

A te îndrăgosti vs. a rămâne îndrăgostit

Pentru majoritatea oamenilor, îndrăgostirea pare să se întâmple spontan. Tte îndrăgostești – sau să păstrezi acea experiență de „îndrăgostire” – care necesită angajament și muncă. Cu toate acestea, având în vedere recompensele sale, merită efortul. O relație romantică sănătoasă și sigură poate servi drept sursă continuă de sprijin și fericire în viața ta, prin momente bune și rele, consolidând toate aspectele bunăstării tale. Făcând pași acum pentru a-ți păstra sau relua experiența de a te îndrăgosti, poți construi o relație semnificativă care să dureze – chiar și o viață întreagă.

Multe cupluri se concentrează pe relația lor doar atunci când există probleme specifice, inevitabile de depășit. După rezolvarea problemelor, acestea își aduc adesea atenția asupra carierei, copiilor sau altor interese. Cu toate acestea, relațiile romantice necesită atenție continuă și angajament pentru ca dragostea să înflorească. Atâta timp cât sănătatea unei relații romantice rămâne importantă pentru tine, va cere atenția și efortul tău. Identificarea și rezolvarea unei mici probleme în relația dvs. acum pot ajuta adesea să o împiedicați să crească într-un drum mult mai mare. Următoarele sfaturi vă pot ajuta să păstrați acea experiență de îndrăgostit/ă și să vă păstrați relația romantică sănătoasă.

Sfat 1: Petreceți timp de calitate împeună

Tânăr și femeie care stau strâns în cafenea, cu mâinile strânse, amândoi zâmbind, cu capul femeii înclinat în sus în glum

Te îndrăgostești uitându-te și ascultând. Dacă continuați să priviți și să ascultați în aceleași moduri atente, puteți susține experiența de îndrăgostire pe termen lung. Probabil aveți amintiri îndrăgite de când v-ați întâlnit pentru prima dată cu persoana iubită. Totul părea nou și interesant și probabil că ai petrecut ore întregi doar discutând împreună sau venind cu lucruri noi, interesante, de încercat. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, cerințele de muncă, familie, alte obligații și nevoia pe care o avem cu toții de timp pentru noi înșine, pot face mai greu să găsim timp împreună.

Multe cupluri constată că contactul față în față din zilele lor de întâlnire timpurie este înlocuit treptat de texte grăbite, emailuri și mesaje instantanee. Deși comunicarea digitală este excelentă în anumite scopuri, aceasta nu afectează în mod pozitiv creierul și sistemul nervos în același mod ca și comunicarea față în față. Trimiterea unui text sau a unui mesaj vocal partenerului tău spunând „Te iubesc” este minunat, dar dacă te uiți rar la partener sau nu ai timp să stați împreună, se va instala sentimentul că nu îi înțelegi sau nu îi apreciezi. Și vei deveni mai distanțat sau mai deconectat ca și cuplu. Indiciile emoționale de care aveți nevoie pentru a vă simți iubiți pot fi transmise doar în persoană, așa că, indiferent de cât de obișnuită devine viața, este important să vă alocați timp pentru a petrece împreună.

Angajați-vă să petreceți timp de calitate împreună.  Oricât de ocupat ești, ia-ți câteva minute în fiecare zi pentru a-ți da deoparte dispozitivele electronice, nu te mai gândi la alte lucruri și concentrează-te cu adevărat și conectează-te cu partenerul tău.

Găsiți ceva care vă place să faceți împreună,  fie că este un hobby comun, o clasă de dans, o plimbare zilnică sau stând la o ceașcă de cafea dimineața.

Încercați ceva nou împreună.  A face lucruri noi împreună poate fi o modalitate distractivă de a vă conecta și de a menține lucrurile interesante. Poate fi la fel de simplu ca să încerci un restaurant nou sau să mergi într-o excursie de o zi într-un loc în care nu ai mai fost niciodată.

Concentrează-te să te distrezi împreună. Cuplurile sunt adesea mai distractive și jucăușe în etapele incipiente ale unei relații. Cu toate acestea, această atitudine jucăușă poate fi uneori uitată, deoarece provocările vieții încep să apară sau vechile resentimente încep să se dezvolte. Păstrarea simțului umorului vă poate ajuta efectiv să treceți prin momente grele, să reduceți stresul și să lucrați mai ușor prin probleme. Gândește-te la modalități ludice de a-ți surprinde partenerul, cum ar fi aducerea florilor acasă sau rezervarea neașteptată a unei mese la restaurantul preferat. Joaca cu animale de companie sau copii mici vă poate ajuta, de asemenea, să vă reconectați cu partea jucăușă.

Faceți lucruri împreună din care să beneficieze și alții

Unul dintre cele mai puternice moduri de a rămâne aproape și conectat este să vă concentrați împreună asupra a ceea ce dumneavoastră și partenerul dvs. valorizați în afara relației. Voluntariatul pentru o cauză, un proiect sau o activitate comunitară care are un sens pentru amândoi puteți păstra o relație proaspătă și interesantă. De asemenea, vă poate expune atât la oameni noi, cât și la idei, oferă șansa de a aborda noile provocări împreună și vă poate oferi modalități noi de interacțiune între ei.

Pe lângă faptul că ajută la ameliorarea stresului, a anxietății și a depresiei, a face lucruri în beneficiul altora oferă o plăcere imensă. Cu cât ajuți mai mult, cu atât te vei simți mai fericit – ca persoane și ca cuplu.

Sfat 2: rămâneți conectat prin comunicare

Tânăra stând pe o parte a patului zâmbind în timp ce gesticulează către partenerul ei


O bună comunicare este o parte fundamentală a unei relații sănătoase. Atunci când experimentezi o legătură emoțională pozitivă cu partenerul, te simți în siguranță și fericit. Când oamenii încetează să comunice bine, încetează să se relaționeze bine, iar momentele de schimbare sau de stres pot duce cu adevărat la deconectare. Poate suna simplist, dar atâta timp cât comunicați, puteți lucra de obicei prin orice probleme vă confruntați.

Spune-i partenerului tău ce ai nevoie, nu-l face să ghicească.

Nu este întotdeauna ușor să vorbești despre ceea ce ai nevoie. Pentru mulți, noi nu petrecem suficient timp gândindu-ne la ceea ce este cu adevărat important pentru noi într-o relație. Și chiar dacă știi ce ai nevoie, vorbind despre asta te poate face să te simți vulnerabil, jenat sau chiar rușinat. Dar privește-l din punctul de vedere al partenerului tău. A oferi confort și înțelegere cuiva pe care îl iubești este o plăcere, nu o povară.

Dacă vă cunoașteți de ceva vreme, puteți presupune că partenerul dvs. are o idee destul de bună despre ceea ce gândiți și ce aveți nevoie. Cu toate acestea, partenerul dvs. nu este un „cititor de minte”. În timp ce partenerul dvs. poate avea o idee, este mult mai sănătos să vă exprimați nevoile direct pentru a evita orice confuzie. Partenerul tău poate simți ceva, dar s-ar putea să nu fie ceea ce ai nevoie. Mai mult, oamenii se schimbă, iar ceea ce aveai nevoie și doreai acum cinci ani, de exemplu, poate fi foarte diferit acum. Așadar, în loc să lăsați resentimente, neînțelegeri sau furie să crească atunci când partenerul dvs. o înțelege continuu, obțineți obiceiul de a le spune exact ce aveți nevoie.

Țineți cont de aspectele nonverbale ale partenerului

O mare parte din comunicarea noastră este transmisă de ceea ce nu spunem. Semnele non-verbale, care includ contactul ocular, tonul vocii, postura și gesturi precum aplecarea în față, încrucișarea brațelor sau atingerea mâinii cuiva, comunică mult mai mult decât cuvintele. Atunci când poți să te ocupi de aspectele nonverbale ale partenerului sau de „limbajul corpului”, vei putea spune cum se simt el cu adevărat și va putea să răspundă în consecință. Pentru ca o relație să funcționeze bine, fiecare persoană trebuie să înțeleagă propriile sale semne și ale partenerului său. Răspunsurile partenerului dvs. pot fi diferite de ale voastre. De exemplu, o persoană poate găsi o îmbrățișare după o zi stresantă, un mod iubitor de comunicare – în timp ce alta poate dori doar să facă o plimbare împreună sau să stea și să discute.

De asemenea, este important să vă asigurați că ceea ce spuneți se potrivește cu limbajul vostru corporal. Dacă spuneți „sunt bine”, dar vă încleștați dinții și priviți departe, atunci corpul tău semnalează clar că ești orice, dar „bine”.

Atunci când simți semne emoționale pozitive din partea partenerului tău, te simți iubit și fericit, iar când trimiți semne emoționale pozitive, partenerul simte la fel. Când încetați să vă interesați de emoțiile proprii sau ale partenerului, veți deteriora conexiunea dintre dvs. și capacitatea dvs. de a comunica va avea de suferit, în special în perioadele stresante.

Fii un bun ascultator

În timp ce se pune mult accent pe societatea noastră, vorbim, dacă puteți învăța să ascultați într-un mod care face ca o altă persoană să se simtă apreciată și înțeleasă, puteți construi o legătură mai profundă și mai puternică între voi. Există o mare diferență între a asculta în acest fel și a auzi pur și simplu. Când asculți cu adevărat – când te vei angaja cu cele spuse – vei auzi intonațiile subtile din vocea partenerului tău care îți spune cum se simte cu adevărat și emoțiile pe care încearcă să le comunice. A fi un bun ascultător nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu partenerul tău și să te răzgândești. Dar te va ajuta să găsești puncte de vedere comune care te pot ajuta să rezolvi conflictul.

Gestionează stresul

Când ești stresat sau copleșit emoțional, ai mai multe șanse să-ți înșeli partenerul romantic, să trimiți semnale confuze sau care să pună în evidență nonverbal sau să abordezi tipare de comportament nesănătoase. Dacă puteți învăța să gestionați rapid stresul și să vă întoarceți într-o stare calmă, nu numai că veți evita astfel de regrete, dar veți ajuta, de asemenea, să evitați conflictul și neînțelegerile – și chiar să ajutați să vă calmați partenerul.

Sfat 3: Mențineți intimitatea fizică în viață

Atingerea este o parte fundamentală a existenței umane. Studiile efectuate la sugari au arătat importanța contactului fizic regulat și afectuos pentru dezvoltarea creierului. Iar beneficiile nu se termină în copilărie. Contactul afectiv crește nivelul organismului de oxitocină, un hormon care influențează legarea și atașamentul.

Deși sexul este adesea o piatră de temelie a unei relații angajate, aceasta nu ar trebui să fie singura metodă de intimitate fizică. La fel de importantă este atingerea frecventă, afectuoasă – ținerea mâinilor, îmbrățișarea, sărutarea.

Desigur, este important să fii sensibil la ceea ce îi place partenerului tău. Atingerea nedorită sau atingerea necorespunzătoare poate face ca cealaltă persoană să fie încordată și să se retragă – exact ceea ce nu doriți. La fel ca în multe alte aspecte ale unei relații sănătoase, acest lucru se poate reduce la cât de bine vă comunicați nevoile și intențiile cu partenerul.

Chiar dacă aveți sarcini de muncă apăsătoare sau copii mici de care să vă faceți griji, puteți ajuta la păstrarea vieții intimității fizice, adăugând o perioadă destinată cuplului, fie că este vorba de o noapte de întâlnire sau pur și simplu de o oră la sfârșitul zilei. pentru a sta, vorbi sau a vă ține de mâna.

Sfat 4: Învață să dăruiești și să primești în relația ta

Dacă vă așteptați să obțineți ceea ce doriți 100% într-o relație, vă pregătiți pentru dezamăgire. Relațiile sănătoase sunt construite pe baza unui compromis. Cu toate acestea, este nevoie de muncă din partea fiecărei persoane pentru a vă asigura că există un schimb rezonabil.

Recunoașteți ce este important pentru partenerul dvs.

Cunoașterea a ceea ce este cu adevărat important pentru partenerul tău poate merge mult până la construirea bunăvoinței și o atmosferă de compromis. Este important și pentru partenerul tău să-ți recunoască dorințele și să le spui clar. Acordarea continuă la ceilalți în detrimentul propriilor nevoi nu va face decât să creeze resentimente și furie.

Atitudinea în cuplu

Dacă vă apropiați de partenerul dvs. cu atitudinea că lucrurile trebuie să fie numai cum doriți dvs., va fi dificil să ajungeți la un compromis. Uneori, această atitudine vine din faptul anilor de resentimente acumulate în relație, ajungând apoi la un punct de fierbere. Este bine să ai convingeri puternice despre ceva, dar partenerul tău merită să fie auzit și el. Fii respectuos față de cealaltă persoană și punctul de vedere al acestora.

Aflați cum să rezolvați respectuos conflictul

Conflictul este inevitabil în orice relație, dar pentru a menține o relație puternică, ambele persoane trebuie să simtă că au fost auzite. Scopul nu este câștigul, ci menținerea și consolidarea relației.

Asigurați-vă că dicutați și argumentați corect . Mențineți atenția asupra problemei la îndemână și respectați cealaltă persoană. Nu începeți cu argumente despre lucruri care nu pot fi schimbate.

Nu ataca direct, ci folosește declarațiile „Eu” pentru a comunica cum te simți. De exemplu, în loc să spui „Mă faci să mă simt rău” încercați „Eu mă simt rău când faci asta”.

Concentrează-te pe soluții . În loc să te uiți la conflicte sau ranchiuni din trecut și să dai o vină, concentrează-te pe ceea ce poți face aici și acum pentru a rezolva problema.

Fii dispus să ierti.  Rezolvarea conflictului este imposibilă dacă nu doriți sau nu puteți ierta pe alții.

În cazul în care lucrurile se complică, faceți o pauză . Luați câteva minute pentru a scăpa de stres și a vă calma înainte de a spune sau a face ceva ce veți regreta. Amintiți-vă întotdeauna că vă certați cu persoana pe care o iubiți.

Știind când să lași ceva.  Dacă nu poți ajunge la un acord, acceptă să nu fii de acord. Este nevoie de două persoane pentru a continua un argument. Dacă un conflict nu merge nicăieri, puteți alege să vă dezactivați și să continuați.

Sfat 5: Fii pregătit pentru urcușuri și coborâșuri

Este important să recunoaștem că în fiecare relație există suișuri și coborâșuri. Nu veți fi întotdeauna pe aceeași pagină. Uneori, un partener se poate confrunta cu o problemă care îl stresează, cum ar fi moartea unui membru al familiei apropiate. Alte evenimente, cum ar fi pierderea locului de muncă sau probleme grave de sănătate, pot afecta ambii parteneri și pot face relații dificile între ei. S-ar putea să aveți idei diferite despre gestionarea finanțelor sau creșterea copiilor. Diferite persoane fac față stresului diferit, iar neînțelegerile se pot transforma rapid în frustrare și furie.

Nu-ți „arunca” problemele asupra partenerul tău.  Stresul din viață ne pot face să gestionăm greu comportamentul câteodată. Dacă vă confruntați cu mult stres , s-ar putea să vi se pară mai ușor să vă „descărcați”  partenerul dvs.. O luptă de genul acesta s-ar putea simți inițial ca o eliberare, dar vă otrăvește încet relația. Găsiți alte modalități mai sănătoase de a vă gestiona stresul, furia și frustrarea.

Încercarea de a forța o soluție poate provoca și mai multe probleme . Fiecare persoană gestionează problemele în felul său. Amintiți-vă că sunteți o echipă. Continuând să avansați împreună este cea mai bună soluție.

Privește înapoi la etapele incipiente ale relației tale. Împărtășește momentele care v-au adus pe cei doi împreună, examinați punctul în care ați început să vă depărtați și analizați cum puteți colabora pentru a reînnoi experiența primelor clipe..

Fii deschis la schimbare.  Schimbarea este inevitabilă în viață și se va întâmpla indiferent dacă mergi cu ea sau o vei lupta. Flexibilitatea este esențială pentru a vă adapta la schimbarea care are loc întotdeauna în orice relație și vă permite să creșteți împreună atât prin momentele bune, cât și prin cele rele.

Dacă aveți nevoie de ajutor extern pentru relația dvs., mergeți împreună la un specialist sau figură religioasă de încredere. Uneori, problemele dintr-o relație pot părea prea complexe sau copleșitoare pentru ca tu să te descurci ca un cuplu. Cuplul terapiei sau discuția împreună cu un prieten de încredere sau o figură religioasă vă pot ajuta.

222
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here