Într-o zi, un tată și-a trimis fiul să învețe secretul fericirii de la
cel mai înțelept om din lume. Băiatul a trebuit să meargă prin deșert timp de patruzeci de zile și în cele din urmă a dat peste un castel frumos, deasupra unui munte.

Acolo trăia acel om înțelept, dar mai degrabă decât să găsească un om sfânt cum se aștepta tânărul, el a realizat că acel mare înțelept era de fapt un om care iubea viața. Tânărul a îndrăznit și a intrat în sala principală a castelului. Sala era plină de invitați iar undeva pe un podium orchestra cânta o muzică tare plăcută. Mesele erau acoperite cu platouri pline cu delicioase gustări.

Omul înțelept se plimba prin toată sala și discuta pe rând cu toată lumea și băiatul a trebuit să aștepte două ore înainte să-i vină rândul.

Înțeleptul a ascultat cu atenție explicația băiatului și că el venise să afle Secretul fericirii. Înțeleptul i-a spus că nu are timp chiar atunci
pentru a-i explica secretul fericirii și i-a sugerat băiatului să viziteze tot palatul și să se întorcă după două ore și Înțeleptul a mai adăugat: „Între timp, cât vei vizita castelul…vreau să te rog să faci
ceva!” și i-a întins băiatului o linguriță care conținea două picături de
ulei. „Pe măsură ce te plimbi prin castel, ai mare grijă de linguriță…ca uleiului să nu se verse!”.

Băiatul a început să viziteze camerele palatului, urcând și coborând dar păstrând ochii ațintiți la lingurița cu ulei. După două ore s-a întors în sala unde omul înțelept îi spusese să se prezinte. Înțeleptul de cum l-a văzut l-a întrebat pe băiat: „Cum îți place castelul meu? Ai văzut tapiseriile persane care atârnă în sala mea de mese? Ai vizitat și grădina pe care Maestrul Grădinar a trebuit să o creeze în zece ani? Ai observat rafturile și covoarele frumoase din biblioteca mea?”. La care băiatul jenat…a mărturisit că nu observase nimic…căci singura lui grijă a fost să nu verse uleiul pe care înțeleptul i-l încredințase. Apoi omul înțelept i-a spus băiatului să se întoarcă și să viziteze frumusețile castelului.

De data aceasta băiatul a observat toate operele de artă de pe tavane și pereți. A văzut grădinile castelului iar la întoarcere a relatat  înțeleptului tot ce vizitase. Apoi imediat Înțeleptul l-a întrebat: „Dar unde sunt picăturile de ulei din lingurița pe care ți-am încredințat-o?”.  Privind la lingurița pe care o ținea, băiatul a văzut că uleiul dispăruse. Înțeleptul a mai adăugat: „Doar un sfat îți pot oferi! Secretul fericirii este să vezi toate minunile lumii…dar să nu uiți niciodată picăturile de ulei din linguriță! Căci indiferent cât de departe călătorești și ce minuni din lume poți explora să nu uiți niciodată cine ești și de unde provii! Nu îți schimba niciodată caracterul și rămâi fidel principiilor tale!”.

Morala poveștii este să îți deschizi ochii către frumusețea vieții, dar să nu uiți niciodată cine ești și de unde ai plecat!

Mulțumesc pentru vizionare rămâi binecuvântat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here