Pe vremuri trăia un rege care stăpânea în Benares în nordul Indiei. Unul dintre miniștrii săi a fost numit în a stabili și coordona prețurile regale și era un om foarte cinstit.

Treaba lui era să stabilească un preț corect pentru tot ce dorea regele să cumpere sau să vândă. Cu toate că acest consilier era foarte cinstit, în multe ocazii regelui nu-i plăcea anumite prețuri pentru că i se părea că nu obținea un profit atât de mare pe cât și-ar fi dorit, așa că s-a decis să schimbe acel ministru care se ocupa cu stabilirea prețurilor în afacerile regelui.

Într-o zi, regele a văzut un tânăr frumos și s-a gândit că acestă persoană va fi bună pentru poziția de stabilire și coordonare a prețurilor așa că l-a demis pe fostul său coordonator de prețuri care era o persoană onestă și l-a numit pe acel tânăr în funcția respectivă.

Tânărul coordonator de prețuri s-a gândit că trebuie să-i facă regelui pe plac, cumpărând la prețuri foarte mici și vânzând la prețuri foarte mari așa că a făcut ridicole prețurile fără să-i pese deloc de valorea lor.  Prin acest demers regele lacom a câștigat enorm de mulți bani și a devenit foarte fericit. Între timp ceilalți miniștri ai regelui și oamenii obișnuiți din popor au devenit foarte nefericiți.

Într-o zi a sosit un negustor cu 500 de cai derasă de vânzare. Regele l-a invitat pe negustor la palat și l-a chemat pe tânărul consilier regal să stabilească un preț pentru toți cei 500 de cai. Tânărul consilier gândindu-se doar la a-l mulțumi pe rege, a spus că întreaga turmă de cai
valorează o cană de orez, așa că regele a ordonat ca o ceașcă de orez să fie plătită neustorului de cai și apoi toți caii au fost duși la grajdurile regale.Desigur, negustorul era foarte supărat, dar nu putea face nimic în acel moment.

Mai târziu a auzit de fostul coordonator de prețuri care avea reputația de a fi foarte corect și cinstit așa că s-a apropiat de el și i-a spus ce se întâmplase, căci voia să audă și părerea acestuia.Fostul coordonator de prețuri a spus: „Faceți cum vă spun și regele va fi convins de adevărata valoare a cailor!”.

Negustorul s-a întors la tânărul coordonator de prețuri și i-a dăruit acestuia un dar foarte valoros. Darul l-a bucurat foarte mult pe tânărul consilier regal. Negustorul de cai i-a spus: „Sunt foarte mulțumit de evaluarea anterioară…dar vă rog să-l convingeți pe rege de valoarea unei cești de orez!”. Naiv, tânărul coordonator de prețuri a răspuns: „De ce nu?!”. Da voi explica valoarea unei cani de orez chiar și în prezența regelui!”. crezând că negustorul de cai era încă mulțumit de prețul anterior al unei cești de orez. A aranjat o nouă întâlnire cu regele.

Pe când regele și toți slujitorii regelui se aflau în sala regală de ședințe, negustorul de cai i-a spus regelui: „Maiestate, am înțeles că în această țară întreaga mea turmă de 500 de cai merită o ceașcă de orez! Înainte să plec către casă, vreau să știu valoarea unei cești de orez în țara dumneavoastră!”.  Regele s-a îndreptat către fidelul său tânăr consilier de prețuri și a rostit: „Care este valoarea unei cești de orez în regatul nostru?”.

 Tânărul consilier, pentru a-i face pe plac regelui, care prețuise anterior turma de cai la o ceașcă de orez, acum după ce a primit mită de la negustorul de cai, a vrut să-i placă și negustorului, așa că el a răspuns regelui: „Maiestate, o ceașcă de orez este de neprețuit în regatul nostru. O ceașcă de orez are valoarea orașului Benares, incluzând chiar și propriul harem, precum și toate suburbiile orașului cu alte cuvinte merită întregul regat Benares!”.

Auzind acest lucru miniștrii regali și consilierii din sală au început să râdă cu hohote. Când s-au liniștit puțin au spus: „Maiestate, unde a găsit înălțimea ta un astfel de om? El este bun doar pentru a face plăcere unui rege ca tine, nu pentru a face prețuri corecte pentru un negustor care își vinde caii din țară în țară!”. Auzind hohotele de râs ale întregii sale instanțe și cuvintele miniștrilor și consilierilor săi, regele s-a rușinat, așa că l-a readus pe fostul său coordonator de prețuri în poziția sa oficială. Apoi a fost de acord cu nou preț corect pentru turma de cai stabilită de onestul consilier de prețuri după ce a învățat o lecție.

Regele și regatul său  a prosperat mulți ani după aceea.

MORALA: ar trebui să îi tratezi pe oameni în mod egal iar TU ar trebui să fii aceeași persoană în fața tuturor…căci altfel nu vei fi real și vei amesteca toate lucrurile!Deci relaxează-te și fii tu însuți spunând adevărul mereu.

Mulțumesc pentru vizionare și rămâneți binecuvântați.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here