Bărbații preferă să nu vorbească, ci să acționeze. Și nu ascultă cuvintele femeilor, considerând că sunt concentrate prea mult pe sentimente. Dar, dacă vorbim în limbi diferite, cum să ne înțelegem?

“Pentru femeie e important să fie sigură că este iubită, iar pentru aceasta are nevoie nu doar de intimitate, ci şi de cuvinte – explică psihologii. Bărbatul însă tace, iar tăcerea lui, o ia ca pe lipsă de interes faţă de ea. Femeia ar trebui să ştie că creierul bărbatului e creat astfel, încât lui îi este mai greu să-şi exprime sentimentele în cuvinte. E mai uşor să le exprime prin fapte, să analizeze, să dea sfaturi”

Această diferență are şi o latură pozitivă: conversația dintre bărbați și femei, uneori amintind dialogul surzilor, trezește dorința de a înțelege creatura misterioasă a sexului opus. De fapt, sexul opus nu este chiar atât de străin pentru noi, pentru că deținem bisexualitatea psihică, descoperită încă de Sigmund Freud. Bisexualitatea psihică ne ajută să ne înțelegem reciproc, însă parțial.

Dialogul între femei şi bărbaţi poate avea loc numai atunci când într-o relație, nici unul dintre parteneri nu domină. În societatea modernă, am ajuns mai aproape de egalitate, însă supremația veche de secole a bărbaților, afectează în continuare comunicarea dintre noi.

În ultimii o sută de ani au avut loc schimbări fundamentale referitor la comportamentul femeii şi bărbatului – spun psihologii. Totuși, tradițional în multe ţări bărbatul rămâne a fi principalul în familie. De aceea, dacă femeia va domina în afara familiei, atunci şi acasă nu se va mai supune. Pentru a evita conflictul, este important ca anume femeia să găsească tonul potrivit. Pentru că psihicul ei e mult mai stabil decât al bărbatului: încă din cele mai vechi timpuri femeia venind în familia soțului, era nevoită să se adapteze. De acest lucru depindea succesul căsătoriei. Bărbatul însă nu a fost nevoit să facă acest lucru. El dobândea resurse şi trebuia să rămână tare, puternic şi statornic. Evoluția nu a prevăzut pentru bărbat comunicarea şi înțelegerea.

La femei, în rezolvarea sarcinilor şi trăirea emoțiilor sunt implicate ambele emisfere ale creierului, la bărbați ori stânga, ori dreapta. Acest lucru se datorează influenței hormonului feminin (estrogen) asupra embrionului: el stimulează formarea conexiunilor între emisferele cerebrale. Prin urmare, o femeie poate face mai multe lucruri în același timp, iar bărbatul – doar un singur lucru. Femeia poate vorbi şi asculta simultan, bărbatului nu-i reușește acest lucru.

Femeia, desigur, poate vorbi despre sentimente și despre relația cu partenerul său, dar nu va putea obține o declarație de iubire de la el, pentru că bărbatul se teme să vorbească despre asta. Pentru el cuvintele „Te iubesc“ – ar fi să recunoască că simte faţă de femeie pasiune, care ar putea să-l supună. De aceea, bărbații încearcă să vorbească despre alte lucruri.

Deci, ce e de făcut?

Amintiți-vă despre faptul că bărbații și femeile îşi exprimă în mod diferit gândurile și sentimentele, iar cele auzite sunt înțelese diferit. De a recunoaște că această diferență – este una dintre laturile atractive de comunicare dintre noi. În cele din urmă, să acceptăm, că cei doi nu au nevoie întotdeauna de cuvinte. Acolo unde cuvintele sunt lipsite de putere, vorbesc sentimentele. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here