33

Construit în 1979 din granit, grupul de pietre cunoscute drept “Georgia Guidestones” cu sensul de “Pietrele îndrumătoare din Georgia” sau “Ghidul de piatră din Georgia”, au fost comandate de R. C. Christian, care a folosit un nume fictiv pentru a nu-și dezvălui identitatea.

Acesta a angajat firma Elberton Granite Finishing Company din statul Georgia, SUA, pentru a construi acest monument ciudat, format din cinci pietre mari așezate în picioare și una deasupra lor, pe care l-a amplasat pe terenul fermei soților Mildred și Wayne Mullenix. A fost inaugurat oficial la 22 martie 1980, în prezența a câtorva sute de persoane. Pietrele conțin 10 texte în opt limbi moderne: arabă, engleză, chineză, hindi, ebraică, rusă, spaniolă, swahili.


Textele, considerate mesaje sau porunci, sunt următoarele:
1. Mențineți umanitatea sub 500 de milioane de persoane, în echilibru permanent cu natura.
2. Ghidați reproducerea cu înțelepciune – îmbunătățind aptitudinile și diversitatea.
3. Uniți umanitatea cu o nouă limbă vie.
4. Controlați sentimentele – credința – tradițiile – și toate lucrurile printr-o judecată temperată.
5. Protejați oamenii și națiunile prin legi și tribunale juste.
6. Lăsați națiunile să-și rezolve problemele interne singure, rezolvând doar pe cele externe într-un tribunal mondial.
7. Evitați legile meschine și funcționarii inutili.
8. Găsiți echilibrul între drepturile individuale și datoriile cetățenești.
9. Prețuiți adevărul – frumusețea – iubirea, căutând armonia cu infinitul.
10. Nu fiți un cancer pentru Pământ – lăsați loc și naturii – lăsați loc și naturii.


Nu departe de monument, la doar câțiva metri în partea de vest, este amplasată, la nivelul solului, o tăbliță, tot de granit, care conține explicațiile tehnice ale monumentului (material, greutate, dimensiuni etc) dar și un text care menționează existența unei capsule a timpului care a fost îngropată odată cu ridicarea monumentului. În centrul fiecărei margini a tăbliței se află câte un mic cerc, fiecare conținând o literă care reprezintă punctul cardinal corespunzător (N, S, E, W). Pe laturile exterioare ale acestei tăblițe sunt scrise numele a patru limbi vechi: babiloniană (cu caractere cuneiforme), greaca clasică, sanscrită și egipteana antică (în hieroglife).


După ani de căutari și încercări de a-l găsi pe „autor” și a dezvălui misterul acestui monument, cei mai mulți cercetători au ajuns la concluzia că aceste pietre descriu conceptele de bază necesare pentru a reconstrui o civilizație devastată.

Scriitorul american Brad Meltzer a fost cel care a adus o nouă ipoteză vis a vis de misterul acestui monument și anume că acesta a fost construit în 1979, la apogeul Războiului Rece, și poate că mesajele au fost destinate supraviețuitorilor unui posibil al III-lea război mondial.Sursa:cunoastelumea.ro