În 1940, Charlie Chaplin a rostit acest discurs puternic în „Marele dictator”. Mesajul său pentru umanitate a fost clar și este la fel de relevant astăzi ca în 1940.

„Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat. Nu este treaba mea. Nu vreau să stăpânesc sau să cuceresc pe nimeni. Aș dori să îi ajut pe toți – dacă este posibil – evreu, creștin, bărbat negru sau alb. 

Cu toții vrem să ne ajutăm unii pe alții. Ființele umane sunt așa. Vrem să trăim din fericirea celuilalt – nu prin suferința lui. Nu vrem să ne urâm și să ne disprețuim unii pe alții. 

În această lume există loc pentru toată lumea. Iar pământul este destul de bogat și poate oferi tuturor. Modul de viață poate fi liber și frumos, dar am pierdut drumul.

Lăcomia a otrăvit sufletele bărbaților, a baricadat lumea cu ură, ne-a redus la ură și vărsare de sânge. Am dezvoltat viteza, dar ne-am închis în noi. Mașinile oferă abundență dar ne lipsesc multe. 

Cunoașterea noastră ne-a făcut cinici și brutali. Gândim prea mult și simțim prea puțin.

Mai mult decât de utilaje avem nevoie de umanitate. Mai mult decât istețime avem nevoie de bunătate și blândețe. Fără aceste calități, viața va fi violentă și toate se vor pierde.

Avionul și radioul ne-au apropiat. Însuși natura acestor invenții strigă pentru bunătatea oamenilor – strigă pentru frăția universală – pentru unitatea tuturor. 

Chiar și acum vocea mea ajunge la milioane în întreaga lume – milioane de bărbați, femei și copii mici disperați – victime ale unui sistem care torturează și trimit în închisoare oameni nevinovați.

Celor care mă pot auzi, le zic – NU FIȚI DESCURAJAȚI! 

Suferința noastră nu este decât rezultatul lăcomiei – al răutății celor care se tem de PROGRESUL UMAN. 

Ura oamenilor va trece, iar dictatorii vor muri, iar puterea pe care au luat-o de la oameni se va întoarce în popor. Și atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri niciodată!

Soldați! Nu vă supuneți acestor ticăloși – care vă disprețuiesc și vă înrobesc – care vă regimentează viața – vă spun ce să faceți – ce să gândiți și ce să simțiți! Care vă tratează ca pe animale și vă transformă în mașini!

Nu cedați acestor denaturați – cu minți de mașină și inimi de mașină! Nu sunteți mașini! Nu sunteți animale! Sunteți OAMENI! 

Voi purtați DRAGOSTEA în suflet! Nu urâți! Doar cei care nu sunt iubiți pot să urască! 

Soldați! Nu luptați pentru sclavie! Luptați pentru LIBERTATE!

În al 17-lea capitol al Sfântului Luca este scris: „Împărăția lui Dumnezeu se află în interiorul omului” – nu într-un singur om și nici într-un grup de oameni, ci în toți oamenii! În tine! Voi, oamenii aveți puterea – puterea de a crea mașini. Puterea de a crea fericirea! Tu, ai puterea de a face această viață liberă și frumoasă, pentru a face din această viață o aventură minunată.

Atunci – în numele democrației – să folosim acea putere – să ne unim. Haideți să luptăm pentru o lume nouă – o lume decentă care să le ofere tuturor o șansă de a munci – care să ofere tineretului un viitor și o siguranță bătrânilor. 

Prin promisiunea acestor lucruri, brutele au urcat la putere. Dar ei mint! Ei nu îndeplinesc această promisiune. Nu o vor face niciodată!

Dictatorii se eliberează însă ei înrobesc poporul! 

Acum să luptăm pentru a împlini aceste promisiuni! Să luptăm pentru a elibera lumea – pentru a elimina barierele naționale – pentru a îndepărta lăcomia, ura și intoleranța. 

Să luptăm pentru o lume a rațiunii, o lume în care știința și progresul să conducă la fericirea tuturor oamenilor. 

Soldați! în numele democrației, să ne unim!”

222

Citește și alte articole interesante AICI:

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here