Pe undeva intre 35 si 45 de ani, imaginea din oglinda nu mai poate sa insele: un rid, trei fire albe! Ei da, imbatrinim! Cum traiesti aceasta faza sub ochii barbatului tau? Iti este el un sprijin incontestabil sau un judecator fara mila? Analiza si marturii…

Nu e chiar usor sa imbatrinesti chiar sub ochii lui! Un rid sub ochiul sting, fie el si invizibil pentru restul lumii, corpul care incepe sa-si piarda tonusul, kilogramele care se pun unul dupa altul. Un soi de balanta dezechilibrata ne face sa nu ne simtim inca batrine, dar nici chiar tinere.

Daca unii tin la firele lor albe, ca semne indubitabile ale bogatiei, trecerea timpului mai inseamna si lipsa din ce in ce mai acuta de energie, riduri in jurul ochilor si al gurii, indicii care ne fac sa spunem: „Gata, a inceput!”. Dar este o dovada de forta sau o slabiciune sa traiesti perioada aceasta sub ochii celui cu care iti imparti zilele?

Totul depinde de modul in care te priveste el: cu bunavointa sau cu o umbra in ochi, ecoul sau opusul lucrurilor pe care le auzeai de la mama ta, pe cind erai copil: „Esti frumoasa, fata mea!” sau „Mi se pare mie sau te-ai cam ingrasat?”.

Isabelle, 42 de ani, cu trei fire albe de par pe care le afiseaza cu mindrie, zimbeste cind isi aduce aminte de remarca pe care a facut-o sotul ei in timpul unei cine in familie: „Dintr-o data, imi dau seama ca Philippe a facut ochii mari la mine. Mi-am spus ca poate mi-a ramas o bucatica de salata intre dinti… Zice: «Incepi sa imbatresti! Esti din ce in ce mai frumoasa!»”.

Trebuie sa recunoastem ca nu avem toate un astfel de barbat acasa. Cele mai norocoase au sansa sa auda, cind suspina in fata oglinzii, citeva vorbe de incurajare de genul: „Nu, iubita mea, esti foarte frumoasa si asa!”. „La un moment dat, am inceput sa ma gindesc la chirurgia estetica pentru ridurile de pe burta”, ne povesteste Claudia, in virsta de 44 de ani. „Dar sotul meu nu credea deloc ca este necesar. Am luat-o ca pe un compliment: «Sa nu schimbi absolut nimic!».“

Dar realitatea ne forteaza sa acceptam ca lucrurile nu stau asa in toate curtile. Simpla descoperire a unui fir de par alb sau a unui rid este primita foarte rau uneori. „Daca un barbat ii spune sotiei sale ca s-a ingrasat putin, chiar daca pe urma completeaza ca i se pare foarte draguta, efectul va fi multiplicat la vederea altor femei care si-au pastrat constanta greutatea sau rasfoind revistele”, spune Maryse Vaillant, psiholog si autoare a cartii Cum iubesc femeile (Editura Curtea Veche). „Bine ar fi ca femeile sa poata relativiza cu intelepciune importanta semnelor de batrinete. Un barbat poate foarte bine sa vada un rid si sa-i placa.”

Sânii mai putin fermi, pulpele din ce in ce mai flasce, fruntea mai putin neteda? Nu e sigur ca iubitii nostri vad toate aceste schimbari cu aceiasi ochi critici ca ai nostri. Cu atit mai bine! „Dragostea ne uneste!”, ne aminteste Maryse Vaillant. „Avem o imagine de an­samblu despre o persoana. Se poate sa nu ne adu­cem aminte daca ultima oara cind a fost la coafor ‰ avea cararea pe stinga sau pe dreapta. Pentru ca iubim persoana respectiva in totalitatea ei!”.

Haideti sa le dam dreptul la tacere! „Cele care se asteapta ca sotii lor sa le fie un sprijin narcisistic constant se inseala pe toata linia”, continua Maryse Vaillant. „Au si ei alte griji. Nu sint nici ei niste oglinzi. Atita vreme cit nu-i hartuim cu intrebari despre imbatrinire, majoritatea barbatilor nu prea se gindesc la asta.” Imaginea pe care o au despre noi nu este conforma cu cea pe care o avem noi insine. „Eu nu cred ca Laurent isi da seama ca am 38 de ani, ci ma vede mult mai tinara, asa cum o vad eu pe prietena mea din copilarie.”

Mai repede decit cuvintele si decit frazele de genul „Esti inca frumoasa”, care pot avea si consecinte incalculabile, gesturile vorbesc de la sine. Nimic nu e mai elocvent decit dorinta pe care o simti in celalalt. „Am cunoscut un cuplu”, isi aduce aminte Marie Teillac, psihanalista, autoare a cartii Iubeste-te ca sa ii iubesti pe ceilalti. „Ea avea 37 de ani si trecuse printr-o extirpare a sinului, cauzata de un cancer. Barbatul a inteles foarte repede suferinta partenerei sale. Ii arata o tandrete si o afectiune ce nu se pot exprima in cuvinte. I-a daruit o viata sexuala in care ea nu mai credea deloc, din cauza mutilarii si a rusinii pe care o simtea. Este cea mai buna tehnica: siguranta pe care i-o transmiti femeii prin gesturi si aratindu-i ca o doresti.”

La polul opus sint barbatii care judeca si care observa fara pic de toleranta urmele lasate de trecerea timpului. De la „rochia asta te intinereste”, pina la „ce bine aratai atunci” si chiar pina la sfatul de a merge la plastician. „Vad din ce in ce mai multi barbati in jurul meu care le cer sotiilor sa-si refaca sinii”, observa Marie, in virsta de 42 de ani, care se intreaba cind o sa-i vina si ei rindul. „Cererea asta ar trebui sa fie refuzata categoric!”, transeaza Martine Teillac. Sursa:elle.ro