Cu Izolaţi în România, cunoaştem un tânăr care a lăsat şcoala pentru că a fost operat la inimă. Nu mai are voie să facă efort – ori aici sus fiecare pas e un efort. Tatăl lui e convins că bine nu mai are cum să fie aici sus. Fiindcă „pe munţii ăştia ne-o bătut faptele noastre”.
Ajungem şi la o şcoală cu 7 elevi şi un învăţător care urcă pe jos mai bine de o oră. Dar se bucură de fiecare urcuş, pentru că ştie că face bine elevilor săi: prin cuvintele lui, ei deschid cartea spre lume.
Ioana sau pustnica din Apuseni e poate cea mai intensă întâlnire din episodul acestei săptămâni. Se ajunge greu la ea şi ne bucurăm că ne primeşte. În cea mai mică colibă, e impăcată. Că are linişte, că e departe de lume. O întreabă pe Dite dacă noi avem linişte. Îi răspunde că nu. „Păi dacă nu auzi şi nu vezi, şi tu ai linişte”. E cât se poate de simplu, o formulă evidentă: întoarcerea spre sine, ignorând faptele zgomotoase din jurul nostru.

Facebook Comments

34 COMENTARII

  • @B A daca ne uitam atenti exodul catre orase e masiv, toti vor la scoala, personal m-am nascut si crescut la munte pana la varsta de 28 de ani am fost fermier am emigrat si acum iubesc animalele dar inca nu stiu cand ma voi repatria, daca mie imi este greu sa ma intorc care am crescut si locuit acolo, ce sa mai spun de cei care nu au stat acolo nici in vacanta poate.

  • @stefan vodanormal, ai dreptate… Dar vorbim de situatia actuala.. Nu vreau sa sune a conspiratie.. Dar daca vor venii vremuri in care viata la orase nu va mai fi posibila pentru oameni (credinciosi) atunci unde vor merge? .. Nu stiu daca se intelege la ce ma refer..

  • @stefan voda se vor întoarce și.cred.cu tărie de mulți ani .Munții ne-o mai rămâne când o veni sfârșitul lumii cum o știm. Când sclavia de la oraș va fi de nesuportat atunci vom realiza că munți ne rămân casă și viața va continua .Dar numai să nu ne-o alunga din iei că numai război om purta pentru liniștea lor veșnică

  • @B A  @stefan voda  se vor întoarce și.cred.cu tărie de mulți ani .Munții ne-o mai rămâne când o veni sfârșitul lumii cum o știm. Când sclavia de la oraș va fi de nesuportat atunci vom realiza că munți ne rămân casă și viața va continua .Dar numai să nu ne-o alunga din iei că numai război om purta pentru liniștea lor veșnică

 1. Sa va dea Bunul DUMNEZEU sanatate si putere oriunde ati merge,fara dumneavoastra acesti oameni ar ramane nestiuti de nimeni,in afara de Bunul DUMNEZEU!!!

 2. La cum merg lucrurile in intreaga lume , cat de curand or sa se bata oamenii pentru pamanturi si pentru o bucata de munte cum stau acei oameni

  • @Laura Pintilie stiu.
   Si nici usor nu este. Raiul e…in Rai,nu aici,eu am avut din pacate multe naivitati si idealisme. Acum …pentru mine e prea tarziu,dar un sfat din experienta pot da: te muti cu un grup,nu singura,si ramai cu ochii in patru.
   Nu animalele sunt cei mai periculosi pradatori…ci oamenii.
   Trebuie musai ca oamenii sa plece din orase,dar sa stii ca adaptarea va fi foarte grea.
   Atata regula sa nu o sari: nu te muti singura,si ramaneti uniti. Oamenii ii cunosti in timp,in cativa ani,nu din reportaje . Locurile,iar,nu sunt floare la ureche,trebuie sa fii dispus sa te inhami la munca. Iar munca si viata pe pamant te vor aspri.

 3. Doamne ce culori frumoase are toamna, peisajele sunt de vis, îmi vine să plâng de bătrâni și de amintirile din copilărie. Mulțumesc pentru reportaj!!!

 4. Domnul Dumnezeu sa va binecuvinteze cu viața veșnică! Mulțumim pentru reportajele frumoase care ni le transmiteți!

 5. Cred că nu știm să-i prețuim cu adevărat pe acești bătrâni minunați. Dincolo de mila și omenia arătată de mulți dintre noi, constat că ne scapă partea cu adevărat importantă, anume că: …acești bătrâni ne sunt nouă modele de viață, ne sunt puncte de reper, …ei ne sunt exemplul viu de român creștin autentic, …bun, milostiv și mai ales credincios. Acești oameni ai lui Dumnezeu, prin viața lor plină de suferință prin credința lor puternică, ne dăruiesc nouă, fără să știe ei aceasta, mult mai mult decât am putea noi să le dăruim, anume: ne dăruiesc o mărturie vie de creștin autentic. Vedem cum toți acești bătrâni, vorbesc de Dumnezeu, mărturisesc că Dumnezeu și Maica Domnului le sunt ajutorul și sprijinul lor. De fapt acesta a fost românul autentic. Astăzi, noi cei deștepți L-am alungat pe Dumnezeu din viața noastră, și am creat o lume plină de haos. Ceea ce nu știm noi este că haosul este caracteristica de căpetenie a iadului. Asta am creat noi, cei deștepți, aici fără de Dumnezeu. Uitați-vă la clasa politică pe care o avem, …nu-i putem numi oameni, pentru că nu sunt. Iar acești bătrâni minunați și, poate chiar sfinți, ne arată că am pierdut drumul cel bun, că trebuie să avem o gândire creștinească nu una democratică, ne arată că suntem pe calea cea largă care duce la pierzare, și că, doar calea cea strâmtă și cu suferință duce la o viață frumoasă, duce la Dumnezeu.

  • Ce oameni buni îl au pe d zeu în suflet și în grai nu am mai vz asa oameni sinceri și credincioși se mulțumesc cu ce au ce frumos asa ar trebui sa fim toți ca ei mulțumim pt reportaj

 6. traind intre lumea perversa de la oras am impresia ca vad oameni din alta lume…………..acesti oameni vor mosteni Imparatia Domnului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here