Diferența de vârstă dintre cei doi parteneri de cuplu poate avea o serie de avantaje, dar și dezavantaje. Acestea pot varia în diferite etape ale vieții și este important ca cei doi parteneri să se înțeleagă reciproc și să știe ce așteptări să aibă unul de la celălalt.

Dacă în alte vremuri diferențele mari de vârstă dintre doi parteneri erau considerate nefirești, astăzi tot mai multe persoane sunt de acord cu ideea că dragostea nu are vârstă. Și totuși, când aceste diferențe sunt de zeci de ani, este imposibil ca cei din jurul cuplului să nu aibă opinii critice asupra viitorului celor doi.

Fiecare dintre cei doi parteneri au prieteni, au familie și evident au nevoie să se simtă acceptați de ceilalți. Atunci când diferența de vârstă nu este foarte mare între iubiți, de exemplu de până la 10-15 ani, relația are șanse foarte mari să decurgă minunat, mai ales dacă cei doi rezonează, se înțeleg și se bucură de o dragoste matură.

Când diferențele sunt mai mari, atenția se îndreaptă atât asupra inetereselor vârstei, cât și asupra calității vieții, mai ales după ce au trecut anii tinereții.

Femeile caută bărbați cu câțiva ani mai în vârstă, iar bărbații se orientează către femei mai tinere

Statisticile spun că în general femeile au tendința de a alege bărbați cu vârstă mai mare decât a lor, pentru că au nevoie de siguranță, de stabilitate financiară, de un bărbat care deja și-a stabilit drumul în viață și știe ce dorește de la un cuplu, de un barbat responsabil și implicat. De asemenea, statutul social dobândit deja de bărbat poate avea unele influențe culturale și nu numai în alegerile pe care le fac femeile când vine vorba de cuplu.

Bărbații însă sunt orientați către femei mai tinere, energice, active sexual, frumoase. Mai mult decât atât, mass-media ilustrează bărbatul de succes lângă o femeie tânără și frumoasă.

Care ar fi avantajele unei relații în care există o diferența mare de vârstă între parteneri?

Cel mai mare avantaj și posibil motivul principal pentru care întâlnim tot mai multe cupluri cu diferența de vârstă mare între parteneri este acela că cei doi parteneri sunt deja maturi relațional, știu ce vor de la celălalt, dar și ei înșiși sunt ajunși la echilibru.

De asemenea, gelozia nu mai este la aceeași intensitate ca în adolescență, relația este privită matur, se respectă libertățile celuilalt, iar dincolo de fluturii din stomac, relația se bazează pe aprecierea calităților reale ale partenerului.

Sexualitatea reprezintă un alt aspect important al acestor relații, mai bine definită, cu mai puține dezechilibre.

Siguranța financiară aduce un plus cuplului, banii reprezentând adesea un motiv de ceartă în relații. Astfel că, atunci când unul dintre parteneri este mai în vârstă, acesta are și cariera stabilă, veniturile echilibrate și constante.

Dorința de a forma o familie este mai puternică la aceste cupluri, la fel și dorința de a avea copii. Stabilitatea emoțională, dar și loialitatea reprezintă stâlpi de temelie pe baza cărora aceste relații se formează.

Și sexualitatea este diferită. Desigur, declinul sexual apare după vârstă de 45-50 de ani, însă cu siguranță până la această vârstă au loc multe schimbări. Un partener matur prezintă alt comportament sexual, poate mai echilibrat, fără unele probleme specifice vârstei tinere.

Sigur că aceste avantaje pot să apară în orice cuplu, indiferent de vărsta, mai sus vorbind doar de o probabilitate mai mare.

Care ar fi dezavantajele între doi parteneri cu diferența mare de vârstă între ei?

Toate relațiile sunt puse la încercare în diferite etape ale evoluțiilor lor, așadar probleme vom întâlni în orice cuplu.

În cazul relațiilor dintre parteneri cu diferențe de vârstă mare, un prim dezavantaj face referire la gradul de maturizare al celor doi, putând exista discuții în contradictoriu, diferențe de opinii și critici aduse celui mai puțin responsabil.

Apar apoi diferențe de generații, dar și privind diverse patologii caracteristice vârstei.

Însă, atunci când fiecare are grijă de el, adoptă un stil de viață sănătos, aduce un plus de bine cuplului prin echilibrul său atât ca sănătate, cât și psihic și spirtual. Sursa: kudika.ro