Relatiile amoroase stresante si sexul exploziv sint strins legate intre ele. De ce este anxietatea un afrodisiac atit de puternic? Kate Rew povesteste despre efectul de dependenta dat de tulburarile emotionale dintr-o relatie.

Noa nu era un iubit bun. si totusi a reusit sa o seduca pe Annie, o fata inteligenta, de 29 de ani, scenarista (care lucra pentru el) si a facut-o sa renunte la relatia ei sanatoasa, de lunga durata, pentru o legatura amoroasa obsesiva cu el, timp de opt luni.

Mai simplu spus, cu cit o tinea mai mult pe jar, cu atit viata lor sexuala era mai infocata. „Atractia sexuala dintre noi era extraordinara”, spune Annie, „totusi, el ma facea mereu sa ma simt prost, acuzindu-ma ca sint atrasa de prietenii mei barbati si tipind la mine atunci cind i se parea ca am gresit cu ceva – uneori chiar ore in sir.”

„Dar sexul rezolva toate problemele. Cu el in pat eram puternica, nu ma mai simteam vulnerabila. Imi spunea tot timpul cit de mult ma doreste – lucru care ma excita foarte tare si facea ca partidele noastre de sex sa fie foarte aprinse. Cu el eram mult mai indrazneata decit fusesem cu fostul meu prieten si ma agatam de asta cu speranta ca trebuie sa fie ceva bun in relatia noastra.”

Pentru Lisa, de 28 de ani, producatoare in domeniul muzical, grijile legate de relatia ei amoroasa aveau alta sursa. Iubitul ei, Matt, nu era tocmai atent cu ea. „Nu stiam niciodata cind o sa ma sune, nu-mi facea cunostinta cu colegii lui de apartament si flirta cu alte femei”, marturiseste ea.

„O luam razna, nestiind daca o sa-l mai vad vreodata si intrebindu-ma oare cind are de gind sa ma sune. Imi verificam tot timpul robotul telefonic si vorbeam zilnic pe mail cu prietenii, analizind in detaliu intilnirile cu el. Partidele de sex erau de-a dreptul incendiare, dar caderile emotionale care urmau a doua zi imi alimentau starea de anxietate. Parca eram drogata, incercam sa-l conving sa facem sex inainte de a pleca la serviciu, ca sa ma simt din nou apropiata de el.”

La o prima vedere, nu e nimic excitant in faptul ca ti se trage teapa, ca esti lasata sa astepti sau ca nu te simti in siguranta, si totusi tocmai comportamentul asta de baiat rau face ca relatiile sexuale sa fie mult mai memorabile.

Ideile paranoice plutesc in aer pe aceeasi frecventa cu dorinta sexuala – „Ma iubeste?”, „Oare o sa ma sune?” –, asa ca atunci cind tipul apare, partidele de sex sint deosebit de intense, pline de incarcatura erotica, de parca el ar fi „Alesul”. Dar de ce? „Anxietatea este afrodisiaca”, spune terapeutul specialist in probleme de cuplu Michael Myerscough.

„In cele mai rele momente, corpul tau va produce, pe fond de stres, adrenalina si cortizol, care vor fi pompate prin tot corpul. Vasele de singe se vor dilata si inima va bate mai repede – adica exact acelasi lucru care se intimpla atunci cind te exciti. De asemenea, este posibil ca substantele chimice care induc o stare de bine (serotonina si dopamina) si care sint eliberate in timpul sexului sa te faca sa te simti si mai bine daca inainte de asta te-ai simtit rau de tot!”

„Toti privim sexul ca pe un mod de a ne apropia emotional de partener si aceasta mita sexuala este cu atit mai valoroasa cu cit sintem instrainati unul de altul”, adauga Adrianne Burgess, autoarea cartii Oare o sa ma mai iubesti si miine?. „Daca ai o relatie stabila, fericita, sexul e doar o chestie de dorinta si poate ajunge usor in coada listei tale de prioritati, undeva dupa somn, munca, relatii sociale si mersul la sala.

Dar cind ai o relatie de care nu esti prea sigura, sexul devine principala metoda de a-ti marca teritoriul. Daca face sex cu tine, atunci inseamna ca te iubeste si, deci, esti in siguranta. Multe femei sint excitate de aceasta combinatie intre dorinta, putere si teama.” Abi a avut o relatie cu un coleg jurnalist, fermecator de felul lui, dar nu tocmai fidel.

„Joe facea mereu planuri nebunesti. Inotam in riuri si ne plimbam pe cimpii in noptile cu luna plina, dar niciodata n-am simtit cu adevarat ca e al meu. Ma uram pentru ca eram atit de paranoica, dar el iubea femeile si era fermecator cu ele. La petreceri il vedeam adincit in cite o conversat cu o femeie, apoi se apropia si mai mult de ea, dupa care disparea.

De multe ori era ceva complet nevinovat si il gaseam in bucatarie vorbind cu cineva, dar nu puteam fi niciodata sigura. Ceea ce ma facea sa inchid ochii la toate aceste probleme era sexul. Nimic nu se compara cu momentele cind faceam dragoste. Ma simteam cu adevarat vie!” Daca sexul cu baietii rai poate fi excelent, sexul cu baietii buni poate fi un dezastru. Sursa: elle.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here