Codependentă – este persoana care are necesitate patologică de altă persoană. Este aceeași persoană dependentă, doar că dacă dependentul are nevoie substanțe (alcool, droguri), atunci codependentul are nevoie de altă persoană, într-o relație cu ea. Adică, codependentul – este persoana, care depinde de relație.

Voi descrie cele mai comune forme de agresiune a persoanele codependente.

“Doar îmi fac griji pentru tine…”

Partenerul persoanei codependente devine obiectul pe care îl controlează în totalitate. El ar trebui să fie mereu  în atenția sa. Controlul cel mai des se manifestă în următoarele forme:

– interogatoriu (Unde? Cu cine? Cât? etc).

– apeluri (cu aceleași întrebări). Dacă se întâmplă că celălalt nu răspunde din diferite motive, atunci persoana codependentă poate telefona întruna.

De multe ori controlul asupra altei persoane este deghizat sub preocupare ( “îmi pasă de tine“, “sunt îngrijorat pentru tine“). De fapt, controlând cealaltă persoană, codependentul se preocupă de sine. Sub această „îngrijorare“ se ascunde frica de a-l pierde şi a rămâne singur.

“Știu cum ar trebui să fie …. “

Aceasta este o metodă destul de sofisticată de manifestare a agresiunii.

În acest caz e destul de greu de trasat linia între “a impune” şi “a împărtăși”. În acest caz codependentul îi impune celeilalte persoane în mod agresiv valorile sale sau viziunea sa despre lume. Metoda agresivă a codependentului de a-l controla pe celălalt este o încălcare gravă a limitelor psihologice, din nou fiind deghizată sub dorința de a-i oferi celuilalt doar bine.

“Ştiu mai bine ce ai nevoie..”

Codependentul e sigur convins, că ştie mai bine ce are nevoie cealaltă persoană. În acest caz agresiunea nu se manifestă direct, ci prin manipulare (încălcarea limitelor voalate sub pretextul “binelui” pentru partener). Cu toate acestea, dorința codependentului să-şi ajute partenerul chiar e sinceră. Problema e că codependentul îl vede pe partener ca o parte a sa, uitând că celălalt e diferit, şi că el ar putea avea propriile dorințe, diferite de ale sale.

“Dacă mă iubești, nu ar trebui să ai secrete faţă de mine”.

Oamenii codependenţi creează relații simbiotice, încercând să trăiască “o viaţă pentru doi”. Ei încearcă să creeze cu partenerii relații fără limite. Mai exact, fără limite interne, între sine și partener, dar cu limite externe suficient de rigide – pentru lumea exterioară.

Visul persoanei dependente de relație – este o insulă pustie unde “sunt doar eu şi tu”. Alte persoane desigur sunt o amenințare pentru această relație, deoarece pot perturba potențiala idilă. Atunci când partenerului îi apare o taină, un secret insuportabil pentru codependent, aceasta duce la sentimente dificil de suportat: trădare, respingere, abandon – limitele exterioare sunt încălcate şi situația iese de sub control. De aici această frică a persoanelor codependente faţă de toate manifestările necontrolate ale partenerilor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor! Sursa:relatii:net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here