Reducerea imbatranirii

Cine nu se ingrijoreaza de procesul imbatranirii? Din vechime omenirea s-a straduit sa gaseasca Fantana tineretii si solutii la cum sa prelungeasca Viata.

Dar, din pacate finalul vietii vine pentru toata lumea in cele din urma. Daca sunteti precum majoritatea, acceptati resemnati acest lucru si nu cautati sa aflati mai multe.

Un lucru este cert, oamenii stiu ca trebuie sa faca exercitii mai mult si sa manance mai putin, insa majoritatea mananca in mod constant fast-food, vizioneaza Netflix si despre exercitii fizice, nici sa nu mai vorbim.

Dar daca exista o cale de a arunca toate credintele vechi si sa invatam cum sa incetinim procesul imbatranirii?

Stiinta Celulelor Care Niciodata Nu Imbatranesc

Cum asa? Putem stopa oare procesul imbatranirii? Da si nu, potrivit biologului expert Elizabeth Blackbun. Ea dezbate acest subiect in TED Talk „Stiinta celulelor care nu imbatranesc niciodata.”

Discutia se concentreaza foarte mult pe stiinta imbatranirii si combaterea stresului. Poate fi putin complicat, dar va prezentam un scurt rezumat daca nu aveti timp pentru videoclipul de 20 de minute.

Elizabeth Blackburn a facut cercetari asupra ADN-ului cunoscut sub numele de cromozomi, in special asupra telomerilor.

Telomerii reprezinta o regiune de ADN situata la capatul fiecarui cromozom. Rolul acestora este de a proteja materialul genetic al celulei.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre micsorarea lungimii telomerilor si procesul imbatranirii si al aparitiei bolilor.

Scurtarea telomerilor, care se produce progresiv, este, practic, cauzata de incapacitatea organismului de a mai produce suficienta telomeraza (o enzima care impiedica scurtarea telomerilor si reface secventele de ADN) odata cu inaintarea in varsta.

  • In cercetarea ei, ea a descoperit ca uzura si ruperea cromozomului este inevitabila in procesul de duplicare a celulelor. Dar a descoperit ca unele celule numite Tetrahymena,  nu imbatranesc niciodata si nu mor precum celelalte celule.
  • cercetatoare a constatat ca stresul este cel mai mare indicator al scurtarii acestor cromozomi.
  • mai mult stres, presupune o distrugere si mai accentuata a acestor cromozomi.

Cu totii stim impactul stresului asupra vietii noastre. Majoritatea oamenilor traiesc intr-un stres permanent. Stresul pandeste la fiecare colt.

Secretul pentru o viata lunga si sanatoasa, consta in reducerea stresului.

Inlatura stresulRedu Stresul Din Viata Ta

Studiile si cercetarile asupra stresului au relevat ca oamenii se confrunta cu aceasta problema in doua moduri. Din prima categorie fac parte cei care privesc stresul ca si o amenintare. In cea de-a doua catergorie intrand cei care privesc stresul ca si pe-o provocare. Ei profita de situatia stresanta si cauta solutii pentru rezolvarea situatiei.

Pentru a actiona mai mult precum cei care privesc situatiile stresante ca si provocari, trebuie sa iti dezvolti obiceiurile si rutina adecvate. Foloseste cat mai des aceste trucuri pentru a face fata cu succes inevitabilelor situatii stresante.

  • Fa exercitii: fa cel putin 30 minute de exercitii zilnic, pentru reducerea nivelului de cortizol si pentru a te mentine energizat.
  • Mananca alimente sanatoase: mananca legume si fructe zilnic. Din experienta ta, evita alimentele care te fac sa te simti letargic. Evita tentatia unei mese iefine tip fast-food.
  • Deconecteza-te de la Social Media: evita discutiile contradictorii din social media si nu mai urmari buletine de stiri negative.
  • Mediteaza zilnic sau ori de cate ori poti: Deconecteza-te de la zgomotul vietii, pune o muzica relaxanta si invata sa respiri adanc. Fa acest lucru macar 15 minute zilnic.

Iti promit ca te vei simti enorm mai bine daca practici aceste sfaturi simple, zilnic.

Sper ca acest articol, cu aceste sfaturi simple, iti va oferi inspiratia de a face fata mai usor stresului si de a te bucura de o viata fericita.

Aminteste-ti mereu: mai mult stres, inseamna o viata nefericita, imbatranire rapida si apropierea accelerata de finalul inevitabil.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

  1. Dar, cum gestionam mizeria asta, care ne-a micșorat la maxim telomerii, și ne-a imbecilizat pana când ne-a transformat in cotortionarii copiilor noștri “pt a tine pasul “ cu “performanta” ei in sălbăticie, pt “binele lor”? Aceasta pseudo-scoala care ne-aruncat , de atâta amar de vreme, sub efectul cuvintelor regretatului academician Solomon Marcus: “RĂDĂCINA RĂULUI DIN ROMÂNIA ESTE SCOALA”!
    https://m.ziare.com/social/scoala-romaneasca-dauneaza-grav-sanatatii-234013

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here