Relația ta va avea de suferit dacă nu renunți curând la gelozie. Înțelegerea geloziei în relații necesită să fii sincer cu tine și cu partenerul tău. Analizează-ți cauzele geloziei tale și creează o relație mai sănătoasă dinamică.

1. FII SINCER CU PRIVIRE LA IMPACTUL GELOZIEI 

Este imposibil să rezolvi o problemă dacă refuzi să o recunoști. În loc să pretinzi că nu te simți gelos sau că gelozia ta nu este o problemă, fii sincer. Cum te simți din cauza nesiguranțelor tale și cum îți afectează ele relația? Poate fi dificil să recunoști problemele pe care invidia ta le provoacă, dar încurajează-te în faptul că faci primul pas către o relație mai sănătoasă.

2. ÎNTREBAȚI CE VĂ „SPUNE” GELOZIA 

Psychology Today oferă viziunea unui terapeut de familie despre cum să nu mai fii gelos : În loc să vezi gelozia ca pe o problemă, priviți-vă gelozia ca pe o soluție . Gelozia (sau orice altă problemă de relație) este o fereastră de oportunitate prin care putem privi pentru a obține claritate. Oamenii simt profund – ei suntsursa celor mai mari bucurii și a celor mai mari necazuri. Am dezvoltat aceste emoții dintr-un motiv: gelozia este acolo pentru a ne transmite ceva. 

În loc să închideți pur și simplu comportamentul gelos, căutați mai întâi să îl înțelegeți . Ce problemă încearcă să rezolve gelozia? Această analiză te va ajuta să ajungi la miezul problemei de cum să nu mai fii gelos . Ajuns la adevărata problemă, poți să o rezolvi și să găsești o ușurare de durată.

3. DESCOPERIȚI CELE ȘASE NEVOI UMANE.

Este posibil ca gelozia ta să-ți spună ceva despre cele șase nevoi umane(Certitudinea, Incertitudinea, Să te simți Semnificativ, Conexiunea și dragostea, Nevoia de a crește, Contribuția în relație, Intimitatea)  . Acestea sunt nevoile care trebuie satisfăcute pentru a crea o relație împlinită. Ele stau la baza fiecărei decizii pe care o luăm – iar gelozia este o decizie. Nu este un rezultat al acțiunilor partenerului tău sau al ceva ce ți s-a făcut în trecut. Este un rezultat al valorilor tale unice și al mentalității tale. Poți învăța să controlezi gelozia, dar trebuie să mergi la sursă: propriile gânduri, emoții și nevoi.

4. ENUMERAȚI-VĂ NESIGURANȚELE .

Ce nesiguranțe îți provoacă gelozia? Nu ești sigur de tine din cauza perfecționismului? Te compari cu ceilalți? Nu faci această listă ca să te faci de rușine – așa îți definești rolul în relație.

5. CULTIVAȚI ÎNCREDEREA ÎN SINE .

Odată ce ați făcut o listă cu nesiguranțele care vă provoacă gelozia, scrieți câte un antidot pentru fiecare. Dacă trăiești la umbra fostului partenerului tău, fă ​​o listă cu toate trăsăturile pe care partenerul tău le iubește la tine. Dacă te compari constant cu celebrități, nu-i mai urmărești pe Instagram timp de o săptămână. Oferându-vă spațiu față de sentimentele de inferioritate, veți putea dezvolta încrederea în sine de care aveți nevoie pentru a învinge gelozia.

6. LUAȚI ÎN CONSIDERARE SURSA DE NESIGURANTĂ .

A stăpâni cum să nu fii gelos într-o relație este adesea o chestiune de vindecare a rănilor din trecut . Dacă te lupți cu gelozia din cauza unei probleme nerezolvate, cum ar fi o traumă din copilărie sau o dependență, obține sprijinul de care ai nevoie pentru a o depăși. Cu ajutorul potrivit, îți poți transforma luptele în surse de putere. 

7. FII SINCER CU PARTENERUL TĂU .

Dacă te lupți cu gelozia, probabil partenerul tău a observat deja. Cel mai probabil, partenerul tău contribuie și el la problemă. Practicând o comunicare eficientă , îți recunoști contribuția – și îi dai ocazia să te sprijine pe măsură ce lucrezi spre o soluție.

8. DEZVOLTAȚI ABILITĂȚI SĂNĂTOASE DE ADAPTARE .

Uneori, poate fi greu să renunți la gelozie în relații dacă nu ai modalități mai sănătoase de a relaționa. Cu condiția ca partenerul tău să nu-ți ofere un motiv să fii suspicios sau gelos (adică, înșelându-te sau mințindu-te în mod obișnuit), depinde de tine să îmblânzești sursa geloziei tale. Recunoașteți că nu aveți nevoie de gelozie – doar v-ați obișnuit cu ea. Practicați auto-îngrijirea și hrăniți-vă sănătatea fizică, emoțională și mentală. Când acordați prioritate mecanismelor de adaptare sănătoase, acestea devin norma și în cele din urmă înlocuiesc gelozia.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here