Iertarea

Everett Worthington a auzit o mulțime despre iertare în viața sa, dar psihologul a devenit interesat profesional în acest subiect când a început să consilieze cupluri. Apoi, tragediile au început să-i lovească familia în mod repetat, iar iertarea – atât a celorlalți, cât și a sinelui – a început să aibă un rol central în viața sa.

Astăzi, Worthington este un profesor emerit al Commonwealth-ului, cunoscut ca și lider în Știința Iertării, care poate avea un impact asupra sănătății mintale, a bunăstării și a fericirii.

Bazându-se pe studiile sale și pe traumele emoționale ale morții violente a mamei sale, Worthington a elaborat un plan în cinci pași pentru iertarea lungă și vindecătoare. Numind această tehnică Metoda REACH de Iertare, Worthington a aplicat aceeași strategie pentru a ierta ucigașul mamei sale și pentru a-și vindeca viața.

Cum vă poate ajuta Metoda REACH să iertați pe ceilalți și să conduceți o viață mai fericită și mai sănătoasă, fără bagaje emoționale?

Pentru a ierta cu adevărat, tu trebuie să:

Reamintește-ți durerea

Pentru a ierta și a vă vindeca, mai întâi trebuie să recunoașteți că ați fost rănit. Recunoașteți că aveți de-a face cu durerea și identificați exact ce a cauzat durerea.

Recunoașteți-o și decideți să-i limitați puterea asupra voastră prin faptul că nu vă victimizați și nu tratați pe cei care v-au rănit ca și oameni răi. Apoi luați decizia de a ierta.

Empatizează

Câștigând chiar și o mică perspectivă asupra vieții altei persoane ne poate da o mare înțelegere pentru motivația din spatele acțiunilor altora.

Încercați să înțelegeți – fără judecată – de ce cel care te-a rănit a acționat în acest fel.

Puteți încerca un exercițiu în care vorbiți cu cel pe care vreți să-l iertați. Vorbiți cu el, arătându-i că toate acțiunile sale au provocat durere și cum a fost afectată viața dvs. – fie zi de zi, fie emoțională.

Când ați spus tot ce ați putea, schimbați locurile. Acum, încercați să vă explicați de ce a făcut ceea ce a făcut.

Chiar dacă nu găsiți o explicație sau o motivație pe care să o înțelegeți, așezarea in postura celeilalte persoane vă va întări cel puțin compasiunea pentru cealaltă persoană, ceea ce face loc iertării.

Dăruirea altruistică

Când simțim compasiune, altruismul este mai aproape. Când ne comportăm neegoist și având compasiune față de celălalt, este mai ușor să iertăm și să eliberăm durerea.

Worthington îl compară cu un dar dat fără nici o legătură strânsă. Este un dar care trebuie dat în onoarea tuturor darurilor de iertare pe care le-ați primit în viața voastră.

La urma urmei, toți am rănit oameni în viețile noastre și oricât de neintenționată ar fi fost durerea pe care am cauzat-o, a fost încă durere. Ne amintim cu toții greutatea sentimentului de vină pentru rănirea celorlalți și sentimentul minunat de a fi iertat de cei cărora le-am cauzat durerea.

Angajamentul

Calea spre iertare poate fi simplă, dar adeseori nu este ușoară sau netedă. De aceea trebuie să vă angajați cu adevărat.

Indiferent dacă este vorba de iertarea unei persoane specifice sau de a ierta pe toți cei care v-au rănit, trebuie să luați decizia de a urma această cale de acum încolo!

Odată ce ai iertat pe cineva, nu te poți întoarce să urăști sau să rănești acea persoană.

Încercați să vă scrieți un mesaj scurt despre fiecare iertare, astfel încât, atunci când vă confruntați cu o luptă interioară, să puteți să citiți un memento că ați depășit deja situația și să eliberați durerea provocată.

Țineți-vă iertarea

Menținerea iertării trebuie să provină din angajamentul și dorința adevărată de a continua.

Confruntarea interioară se poate întoarce întotdeauna, iar o nouă rană, chiar și una de la o altă persoană, poate deschide din nou pe cea veche.

Trebuie să vă reamintiți decisiv că ați iertat.

Scrierea unor notițe sau păstrarea unui jurnal poate ajuta la menținerea iertării.

222

Citește și alte articole interesante AICI:

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here