Ideea de a te elibera de „oameni toxici” din viața ta este o temă în trend în ultima vreme. Și, din motive întemeiate. Studii recente arată că relațiile sănătoase scad stresul și contribuie la o sănătate mentală, emoțională și fizică bună.

Într-un  studiu pe termen lung realizat cu 10.000 de subiecți pe parcursul a peste 12 ani, cercetătorii au descoperit că subiecții cu relații toxice aveau un risc mai mare pentru boli de inimă decât omologii lor cu relații mai pozitive.

Relațiile toxice pot apărea sub multe forme. S-ar putea să găsiți părinți, frați, parteneri, prieteni, colaboratori care să aibă aceste trăsături. Desigur, nicio relație reală nu este 100% perfectă în orice moment.

Etichetarea cuiva drept „toxic” pentru tine, nu înseamnă neapărat că este o persoană rea și în niciun caz o încercare de asociere a unei ființe umane cu contaminarea în sensul literal. 

Dar înseamnă că evaluezi oamenii din viața ta și cum te fac să te simți în mod consecvent. Unii oameni sunt literalmente firești pentru a fi toxici. Din păcate, asta provine, de obicei, din ani și ani de trăire negativă. Deci, de unde știi dacă cineva este cu adevărat o persoană toxică?

IATĂ 10 LUCRURI PE CARE SĂ NU LE IGNORI NICIODATĂ LA PERSOANELE TOXICE:

1. TOXICII NU CER SCUZE NIMĂNUI.

Așteptarea unei persoane toxice care își cere scuze este ca și cum ai cere Coreei de Nord să îmbrățișeze diplomația: complet în afara domeniului posibilității.

Vor construi o minciună elaborată înainte de a admite orice greșeală, oricât de evident. Lucrul interesant este, ca ființe umane raționale, nu avem nevoie de o rațiune defectuoasă pentru a merge mai departe. Putem alege să realizăm și să acceptăm manipularea toxică. Acțiunea de a da drumul acestui comportament ne permite să mergem înainte fără regret.

2. TE FAC SĂ TE SIMȚI FĂRĂ VALOARE.

Nu este surprinzător că persoanele toxice au o asemănare accentuată cu narcisistul . Te vor face să alegi între ceva care să-ți avantajeze viața sau să decizi să stai cu ei un pic mai mult. În cazul în care îl alegeți prima variantă, spectacolul de artificii dramatic va începe, fără îndoială.

Uită. Mergi mai departe. Ai o singură persoană – și o singură persoană – pentru care trebuie să dovedești orice. Și acel individ ești tu însuți.

3. PERSOANELOR TOXICE PROIECTEAZĂ, NU REFLECTĂ.

Proiecția nu este altceva decât o manipulare psihologică. În loc să-și asume stăpânirea sentimentelor lor, ei sunt mai susceptibili să te învinovățească ca sursă. Aceasta poate fi la fel de simplă ca „ai fost într-o dispoziție proastă toată ziua” sau „Atitudinea ta chiar mă distruge”.

Amintiți-vă, această manipulare psihologică nu are nicio legătură cu voi. Este vorba despre ei. A fost întotdeauna și va fi în continuare.

4. EI IUBESC MANIPULAREA.

Nu este neobișnuit ca cineva care a fost implicat într-o relație toxică să dezvăluie ceea ce recunosc acum ca act deliberat de manipulare.

Atribuie astfel de realizări lipsei stimei de sine sau egoismului. Șansele sunt ca această manipulare să fie atât de adânc înrădăcinată încât nici cei mai neinteresători și binevoitori dintre noi nu sunt în stare să potolească un astfel de comportament scandalos și plin de viclenie.

5. „SINELE LOR ADEVĂRAT” NU ESTE NICIODATĂ DEZVĂLUIT.

Într-o zi, persoana este iubitoare și atentă; în altă zi, este îndepărtată și abuzivă. De fapt, aceștia își manifestă foarte rar adevărata față . Așa vor să fie. Asa mentin controlul.

Oamenii cu suflet bun vor încerca aproape întotdeauna să înțeleagă problemele altcuiva – și să contribuie la un fel de soluție. Problema este că nu există o „problemă” reală, iar o „soluție” nu este altceva decât un miraj. De cele mai multe ori, procesul lor de gândire este plin de idei toxice.

6. VOR STRICA ORICE OCAZIE.

Aveți câteva vești grozave de distribuit? E mai bine să nu implici pe cineva toxic. Ai primit o majorare? Planificați o vacanță? Ajustați-vă programul pentru a deveni mai disponibil?

Persoanele toxice au un mod de a TRANSFORMA orice veste pozitivă în ceva negativ. Aceasta este natura lor. Dar din nou, nu trebuie să participi.

7. NU SUNT RESPONSABILI

Rezolvarea unei probleme care implică mai multe persoane necesită coeziune. Din păcate, persoanele toxice sunt incapabile să răspundă ceea ce este, pentru cei mai mulți dintre noi, un răspuns natural și corect.

În schimb, ei se vor abate (încă o dată) de la orice sentiment de responsabilitate, în timp ce îți redirecționează atenția către o problemă care nu are legătură cu acțiunile tale. Rezolvarea unei probleme nu este importantă pentru persoanele toxice.

8. „MANEVRELE” CONTEAZĂ DINTR-O DATĂ.

Pe o notă conexă, persoanele toxice au un mod de a evidenția orice act de „divizare”. Suspin la masa de cină? Transmite un ton frustrat prin telefon? Anticipează și așteaptă-te ca o persoană toxică să afișeze dintr-o dată memoria cuiva cu un IQ de 160 de plus.

9. DISPERARE …

Deși este posibil să alocați ore (zile?) ca să amânați să spuneți unei persoane toxice despre toate ofensele aduse pe nedrept, nu o faceți. De ce? Ei bine, pentru că ești o ființă decentă, cu inimă bună.

Pe de altă parte, persoanele toxice refuză să permită ca aceste „încălcări” să cadă pe marginea drumului. În sensul lor deziluzionat de realitate, ei vor insista să facă ca orice neajuns perceput să fie un punct de durere.

10. EXAGERARE …

În mod șocant, persoanele toxice își înfrumusețează realizările în timp ce depreciează pe oricine altcineva. Nu este vorba despre ei…așa că nu le pasă.

Dar…noi..abia acum am înțeles ce înseamnă o persoană toxică!

222
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here