Într-o zi, Buddha s-a așezat cu călugării săi la umbra unui copac și el a ridicat o mică bucată de pământ, a ținut-o între degetul mare și arătător și i-a întrebat pe frați săi călugări: „Dacă este să comparăm această bucată de pământ cu un munte…care este mai mare?” „Bineînțeles că muntele este mai mare!”. a răspuns un frate călugăr.

Buddha a continuat: „Corect și mă adresez acum tuturor fraților de față ca să înțeleagă că datorită studiului și practicii lor despre Dharma, suferința lor este aproape nimic în comparație cu suferința celor care sunt scufundați în ignoranță! Ignoranța mărește suferința de milioane de ori! Să presupunem că cineva este lovit de o săgeată. El va simți durere, dar dacă o a doua săgeată îl lovește în același loc, durerea va fi mult mai mai mare….iar dacă o a treia săgeată îl lovește din nou în același loc, durerea va fi imensă.

Un practicant care urmează învățăturile Dharma, poate preveni intensificarea durerii în sine și în ceilalți atunci când un sentimentul neplăcut apare fizic sau mental în el. Omul înțelept nu-și plânge de milă în fața greutăților vieții, nu-și pune cenușă în cap, nu se lovește în piept și nu-și smulge părul… torturându-și și mai tare corpul, mintea și ființa. Omul înțelept își observă calm sentimentele apărute în momentele grele ale vieții și conștientizează că sunt doar sentimente. Durerea nu-l poate doborâ și el nu-și pierde calmul, nu se îngrijorează, nu se teme și nu se plânge astfel sentimentul rămâne doar unul fizic dureros și nu este capabil să crească și să distrugă întreaga ființă.

Dacă ești confruntat cu durerea emoțională sau fizică trebuie să rămâi precum o stâncă în mijlocul mării în timpul unei furtuni. Să nu te plângi, ci să stai acolo curajos și îndrăzneț, căci aceasta este adevărata ta natură!

Mulțumesc pentru vizionare și rămâi binecuvântat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here