De ce stresul ne crește pofta de mâncare?

Pentru a înțelege natura apetitului crescut în pragul unei crize nervoase, este nevoie să cunoaștem bioritmurile stresului. Mai precis, bioritmurile hormonilor de stres – cortizol și corticotropină. Conținutul acestor doi hormoni ating vârful de la 6 la 8 dimineața, ora când ne trezim și ne simțim plini de forțe.

Apoi, după creșterea hormonală matinală începe un declin și până la prânz scade nivelul de cortizol și corticotropină, iar după-amiază la ora 15.00-16.00 simțim lipsă de energie, oboseală și ne este dificil să ne concentrăm. În acest moment corpul nostru începe să se pregătească pentru somn.

Între orele 20.00-21.00, conținutul hormonilor de stres atinge nivelul minim pentru a ne putea recupera complet și la ora 2 dimineața ciclul se reia, hormonii încep să crească din nou, astfel încât trezirea să fie ușoară, viguroasă și energică.

Cea mai agitată perioadă este în timpul zilei, când corpul nostru este vulnerabil la stres, iar mâinile se întind spre ceva sărat, gras și dulce – între orele 15.00 și 24.00, când nivelul de cortizol scade.

Deci, pentru momentul ”periculos” al zilei, specialiștii recomandă să ne creăm un meniu antistres din produse antidepresive.

8 produse antistres

1. Păstravul

Știai că 200 g păstrăv îți pot oferi câteva ore de fericire? Păstravul este bogat în vitamine și acizi grași solubili, precum și în vitaminele grupei B. Vitamina B6 care predomină în compoziția sa, este implicată în sinteza serotoninei. Iată unde se ascunde fericirea – în apele râului.

2. Carnea de iepure

Carnea de iepure nu este doar o carne dietetică, este un produs unic deoarece conține o mulțime de substanțe utile: fier, fosfor, mangan, fluor, potasiu și vitaminele B6, B12, PP, și ca urmare acest tip de carne le întrece pe celelalte prin compoziția sa de vitamine și minerale.

3. Migdalele

Simți foame? Mestecă 7 nuci de migdale. Acestea nu numai că îți vor oferi sentimentul de sațietate, ci și te vor ajuta să faci față oboselii, iritabilității și agresivității excesive, deoarece conțin zinc – un puternic luptător împotriva stresului. Iar vitamina E din migdale îți garantează un ten excelent.

4. Broccoli

Dacă simți că vei exploda în curând, dormi neliniștit noaptea, atunci trebuie să incluzi urgent în dieta ta acidul folic. Iar broccoli te va ajuta în cel mai bun mod posibil. Consumul regulat al acestui tip de varză împiedică dezvoltarea depresiei.

5. Algele marine

Oboseala cronică este adesea cauzată de lipsa acidului pantotenic în organism, care este responsabil pentru funcționarea normală a glandelor suprarenale, care la rândul lor sunt implicate în producția de adrenalină. Mănâncă cât mai multe alge și performanța ta se va îmbunătăți. semnificativ.

6. Carnea de miel. 

Carnea de miel are un efect benefic asupra stării sistemului nostru nervos.

Dar nu te răsfăța cu cantități mari de această carne antidepresivă, deoarece conține grăsimi greu digerabile care pot agrava problemele hepatice.

7. Fulgii de ovăz

Terciul de ovăz conține o cantitate mare de vitamina B, acid folic și fibre. Nu dilua această gustare cu zahăr și unt și atunci vei avea dispoziție bună și energie întreaga zi.

8. Afinele

Afinele sunt un ”luptător delicios” împotriva stresului. Vitamina C, care se găsește din abundență în afine, este principalul aliment pentru corpul deprimat. În plus, fibrele din compoziția afinelor te vor ajuta să eviți supraalimentarea. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here