Manipulatorii folosesc cu ușurință și plăcere alți oameni, legându-i emoțional de sine. Oricine poate fi astfel de prădător emoțional în mediul tău – părinții sau persoana iubită, prietenii, fratele, șeful, oricine. Pentru a te proteja de o astfel de persoană, memorează aceste 7 trucuri ale manipulatorilor și nu cădea în plasa lor. 

1. „Gaslighting

Această formă de manipulare este despre transformarea unor fapte în altele. De exemplu, soția vede pe o rețea de socializare că soțul ei evaluează aspectul altor femei. Este geloasă și îi reproșează, iar el îi răspunde că doar apreciază frumusețea feminină. Dacă nu ar fi avut simțul frumosului, cum ar fi ales-o pe ea. Dacă nu s-ar uita niciodată la alte femei și nu le-ar aprecia, cum ar putea-o vedea și iubi. Sună a delir, dar cu cât mai des repetă totul, cu atât mai repede ajungi să crezi că negrul este alb.

2. Comparațiile

Manipulatorilor le place să te compare cu ceilalți și nu ai nicio șansă să învingi în astfel de lupte. De exemplu, soțului nu-i place felul în care soția lui gătește. O critică constant, îi spune că Maria poate găti ca la restaurant din produse ieftine. De îndată ce devii mai iscusită în bucătărie și stăpânești ceva nou, nu te laudă niciodată, auzi în continuare critici, dar într-un alt domeniu. Da, lasagna este bună, dar talia ta este mai lată decât a Mariei. Ai slăbit – super, dar cu siguranță părul tău nu strălucește la fel de mult ca al Mariei. Comparațiile sunt dezgustătoare și, treptat vei începe să te simți dependentă de fiecare evaluare, iar stima ta de sine se va reduce considerabil. 

3. Amenințarea că va rupe relația.

Astfel de manipulări sunt foarte frecvente în relațiile părinte-copil. Când copilul se poartă rău / aduce note proaste, i se spune că va fi trimis la orfelinat / în sat / la poliție. Într-o relație conjugală, se poate specula cu privire la spațiul de locuit – ”Este apartamentul meu, pleacă, nu-ți dau bani, iau copilul etc. Cine va avea vreodată nevoie de tine? (are nevoie de tine).” Astfel de manipulări te fac dependentă emoțional.

4. Accentul pe greșeli

Toți oamenii fac greșeli, învață lecții, corectează situația și ascund acest „schelet” în dulap, dar manipulatorul nu te va lăsa să scapi de el atât de repede. Cu fiecare ocazie, îți va aminti chiar și cea mai mică greșeală. 

De exemplu, ai decis să-l părăsești, iar el îți spune: „Îți amintești ce mi-ai făcut atunci, eu însă, am continuat să trăiesc cu tine”. Aici manipulatorul pune presiune pe sentimentul de vinovăție, retrăiești acele momente din nou și dependența emoțională se întărește.

5. Lipsa de empatie

Manipulatorii sunt lipsiți de empatie. O astfel de persoană nu vrea să înțeleagă că ești rănită / supărată / speriată. El devalorizează aceste sentimente. Problemele tale sunt problemele tale. În astfel de momente nu-ți va oferi sprijin, iar iritația îndreptată către tine nu va face decât să crească. Și ca răspuns vei auzi: „De ce plângi? Eu sufăr și mă simt mult mai rău. Problemele tale sunt minore în comparatie cu ale mele, „nu mai plânge, asta mă enervează”. Manipulatorul se comportă în acest mod cu toată lumea.  

6. ”Trebuie să faci așa cum îți spun. Nu contează ce fac eu.”

Manipulatorul are standarde înalte în raport cu tine. Să te învețe să trăiești – trebuie să fii: o persoană ideală, să te comporți corect, să observi toate normele sociale. În același timp, astfel de învățături morale nu se referă la el.

7. Manipulatorul are întotdeauna dreptate.

Chiar și în acele cazuri în care nimic nu este de partea lui. Nu va admite niciodată o greșeală, va întoarce totul astfel încât evenimentele să se dezvolte „după scenariul lui”. Nu admite niciodată greșelile, nu-și cere iertare. Își însușește cu ușurință meritele altora și îi învinovățește pe alții pentru orice problemă.

Toate aceste semne sunt foarte grave și alarmante. Trebuie să le înțelegi pe pe fiecare și să nu ajungi niciodată în compania unui manipulator, iar atunci când o astfel de persoană este în preajma ta – oglindește-i comportamentul. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here