Iubirea – este una dintre cele mai frumoase și în același timp cele mai dificile manifestări ale relațiilor umane. 

În acest articol vom descrie iubirea din punctul de vedere al psihologiei: vom analiza prin ce etape trece relația dintre bărbat și femeie. Există mai multe clasificări ale etapelor. Adesea, cercetătorii vorbesc despre 5 etape principale, la care se mai adaugă două suplimentare.

7 etape ale iubirii

Etapa 1. Atașamentul 

Fiecare relație se dezvoltă diferit: cineva se îndrăgostește la prima vedere, în timp ce alți oameni au nevoie să se atașeze unul de celălalt.

Oxitocina – este responsabilă de atașament în corpul nostru, avem nevoie de acest hormon pentru a construi relații de prietenie cu cei din jur. Prin urmare, nu ar trebui să crezi că între prieteni nu există dragoste: pentru mulți oameni acest sentiment luminos începe cu atașamentul față de cealaltă persoană și abia apoi trece la etapa următoare.

2. Îndrăgostirea

Din punct de vedere biologic, îndrăgostirea este doar un șir de reacții chimice, un mecanism care ne obligă să procreăm. Aici intră în joc un alt hormon – dopamina, unul dintre așa-numiții hormoni ai fericirii. Dopamina dă naștere „fluturilor în stomac”, ne face să vedem lumea prin ochelari roz. La această etapă idealizăm obiectul iubirii noastre și îi atribuim poate, trăsături inexistente. De aceea, filosofii insistă în unanimitate că „dragostea este oarbă”.

3. Începutul relației

La această etapă au loc primele întâlniri, întâlniri emoționante și sărutări. Dar încă îți privești partenerul prin ochelarii roz. Acest lucru se datorează adrenalinei care se face vinovată de amețeli ușoare, emoții, frică și bucurie furtunoasă atunci când îți privești iubitul. Însă există și dezavantaje: adrenalina scade nivelul de serotonină, ceea ce provoacă schimbări emoționale și schimbări de dispoziție – de la sentimentul de exaltare la frică constantă, îndoială, reflecții și izbucniri nefondate de gelozie. Din păcate, nu fiecare cuplu este capabil să depășească această etapă.

4. Crearea cuplului

Această etapă poate fi denumită convențional perioada în care deveniți oficial un cuplu. Nu este neapărat înregistrarea căsătoriei, dar deja faceți planuri comune sau poate vă pregătiți să locuiți împreună.

Atingerile fizice aduc sentimentul de siguranță datorită endorfinelor, însă hormonii încep să ne afecteze mai puțin comportamentul și emoțiile. Grație acestui fapt, ne putem privi partenerul „sobru”. Și nu tuturor le place ceea ce văd.

5. Dezamăgirea

Fără idealizare, observăm trăsăturile negative de caracter, obiceiurile proaste, tot ceea ce dopamina ne împiedica să vedem până acum. Întrucât dopamina și adrenalina nu se mai produc atât de activ, putem simți că sentimentele s-au stins.

La această etapă ți se pare că te-ai îndrăgostit de o persoană complet diferită și cazi dintr-o extremă în alta. Dacă mai devreme ignorai tot ce era negativ, acum, dimpotrivă, te concentrezi doar pe negativ. Iar asta inevitabil duce la certuri, manifestări ale agresivității pasive, relația începe să pară toxică. La această etapă, multe cupluri se destramă.

Etapa 6. Munca asupra relației

Oxitocina este hormonul responsabil pentru sentimentul de încredere. Potrivit unor cercetători, cu cât este mai mare nivelul oxitocinei la parteneri, cu atât cuplul va fi mai puternic.

La această etapă, vă simțiți confortabil unul cu celălalt și sunteți gata să priviți mai sobru lucrurile. Da, există probleme în relația voastră, dar acum sunteți gata să le discutați și să găsiți un compromis. Vă observați încă deficiențele reciproce, însă le treceți cu vederea și le acceptați.

7. Iubirea conștientă

Pentru a ajunge la nivelul final, pot trece decenii. Aceasta este etapa iubirii conștiente, când începeți să vă acceptați reciproc așa cum sunteți. Da, acum nu mai aveți fluturi în stomac și palmele nu vă mai transpiră, în schimb vă înțelegeți din priviri, sunteți întotdeauna gata să vă susțineți partenerul și nu vă puteți imagina viața fără el/ea. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here