Orice despărțire vine ca un șoc, unul emoțional, peste care trecem în trepte și de fiecare dată dorim ca echilibrul să îl redobandim cât mai repede, cu „daune coletarale” cât mai mici. Vă propunem să citiți câteva sfaturi de bine după o despărțire, precum și etapele psihologice prin care trecem cu toții, etape ce ne ajută să înțelegem și să conștientizăm ceea ce ni se întâmplă.

Treptele psihologice prin care trecem după o despărțire dureroasă

Psihologii și psihoterapeuții au căzut de comun acord asupra „graficului suferinței după despărțire”, astfel încât toți cei care trecem printr-o astfel de situație ne confruntăm cu mai multe valuri emoționale evolutive, pe care le parcurgem până la acceptarea și revenirea după o despărțire dureroasă:

  • Șocul și negarea – nu poate fi adevărat, nu se întâmplă asta, e doar o discuție de criză care va trece. Însă situația continuă în același sens, către separare. Aceste gânduri sunt prezente în faza acută de suferință, în primele 24-48 de ore de la hotărârea de separare;
  • Furia și răsvrătirea – totul pare că nu este corect, nu este just, se da vină pe celălalt, cu furie și patos. Partenerul nu înțelege ce a greșit sau a fost greșit în relație. Senzația de neputință și frustrările domină.
  • Negocierea – speranța că se mai poate face ceva pentru împăcare. Este o perioada a identificării greșelilor, a căutării soluțiilor, poate chiar a încercării de a șantaja pe celălalt sau de a-l controla, de a acționa cu violență.
  • Depresia și detașarea – partenerul începe să înțeleagă că nu pot continua, că relația chiar nu va merge, că nu mai este nimic de făcut.
  • Acceptarea – relația s-a încheiat, este timpul să mergi mai departe. În această etapă fiecare integrează lecțiile de viață învățate din relația precendentă, se trag concluziile, se începe strategia de revenire și reintegrare în noua viață.

Este greu ca după o despărțire să ne regăsim în singurătate, dar totodată este un pas care ne ajută să ne redescoperim valorile interioare, prietenii, familia, să ne reluăm independența. Această revenire depinde mult de modul în care persoana respectivă a fost implicată în acea relație, de maturitatea legăturii respective, însă, chiar și în cazul în care ambii parteneri din cuplu erau independenți și relationau matur, despărțirea tot dureroasă rămâne.

5 sfaturi după despărțire

Acceptă-ți suferință și învață să te cunoști din nou

Cum ar fi fost dacă nu v-ați fi cunoscut deloc? Probabil că ți-ai imaginat deja un viitor, cu speranțe și plin de planuri, probabil că gândești sub formă de „noi” și nu de „mine”, dar acum este timpul să te redescoperi. Caută ceea ce îți place să faci, apucă-te de un sport care să te ajute în managementul stresului și în privința somnului, da-ți voie o perioadă să te refugiezi, poate, în mâncare, da-ți voie să plângi și să suferi.

Fă plimbări lungi, apucă-te de un hobby, înscrie-te la un curs dorit, urmărește un serial de comedie. Este important ca acum să găseșți acele activități pe care le faci pentru tine!

Este normal să suferi, această inasemna că ai iubit și ai trăit momente frumoase pe care merită să le păstrezi în amintiri, dar viața merge mai departe.

Acceptă experiențele tale

Psihologii au dovedit că, dacă ne ocupăm de emoțiile noastre negative și nu încercăm să le ignorăm, să le trecem cu vederea, învățăm să ne vindecăm rănile interioare. Așadar, este nevoie să ne dăm voie să suferim, să ne gândim cu sinceritate la ce a fost bine și la ce nu a fost, la amintiri pe care merită să le pastrăm și la altele din care trebuie să învățăm. Ne putem gândi cum anume am vrea, pe viitor, să arate relația noastră, unde nu am mai permite compromisuri, unde ar trebui să lucrăm cu noi înșine.

Simte-te bine

Mediul înconjurător are o influență directă asupra noastră. Poți alege să schimbi decorul acasă sau poate garderoba, mergi la sala, petrece seri în oraș, ia-ți un weekend la spa, fă-ți abonament la o biblioteca, întâlnește oameni noi, implică-te într-un proiect, pentru că acum cu siguranță ai un timp suplimentar rămas pe care merită să îl investești în ceva ce te face să te simți bine.

Păstrează-ți demnitatea

Perioadele de furie pot fi foarte intense, însă, pe cât posibil, abține-te din a face ceva regretabil. Gândește-te că aceste emoții negative și furia vor trece, așadar învață să redirectionezi energia negativă într-o direcție bună pentru tine. Dacă îți vine să-l suni pe fostul, sună o prietenă. Dacă vrei să aduci acuzații, mai bine scrie-le. Dacă ai nevoie să dovedești ceva, dovedește-ți ție sau… apelează la un avocat, depinde de caz. Dacă vrei să arunci sau să distrugi lucruri, mai bine donează-le. Și așa mai departe.

Treci mai departe cu luciditate

Există situații când ne dorim vindecarea prin încercarea de a ne „agăța” într-o altă relație, cu speranța că ne reechilibrăm. Sau, la polul opus, când ne este teamă să ne implicăm într-o nouă relație pentru a nu mai trece prin aceeași suferință. Nici aruncarea în brațele cuiva, nici respingerea unor persoane interesante nu reprezintă soluția pentru echilibrul nostru emoțional. Cel mai just este să încercăm să ne dăm seama cum ne-a maturizat fosta relație, cine suntem acum, ce dorințe avem de la viața noastră de cuplu. Viața este foarte complexă și întotdeauna rămâne loc pentru o nouă dragoste. Sursa:kudika.ro