Invidia patologică se întâmplă să fie legată de unul dintre criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisică (American Psychiatric Association, 2013). Se spune că narcisiștii sunt invidioși pe alții și totuși cred că alții sunt invidioși pe ei; ei vor proiecta adesea această trăsătură asupra altora și își vor face victimele să se simtă ca pe cele nesigure. Acest tip de invidie, deși obișnuit printre narcisiști, nu se limitează doar la narcisiștii maligni. Cu toate acestea, abuzatorii narcisici sunt mai susceptibili de a fi motivați de invidia lor să angajeze un comportament indestructiv față de ceilalți într-un mod care este cronic, cu impact și dăunător.

Când nu este controlată, invidia patologică poate fi un ucigaș tăcut în relațiile interpersonale. Victima invidiei patologice a altcuiva poate suferi reacții, sabotaj sau abuz din cauza succesului lor. În funcție de natura și longevitatea relației, țintele se pot simți pedepsite pentru succes și pot dezvolta o aversiune față de a fi în lumina reflectoarelor sau de a-și deține adevăratele daruri și talente, ca urmare a feedback-ului din partea abuzatorului narcisist.

Iată cinci comportamente de căutat dacă bănuiți că aveți de-a face cu un narcisist patologic invidios sau un tip toxic în alt mod:

1. Incapacitatea de a-i felicita pe ceilalti pentru munca bine facuta.

Oricât de evident ar părea acest comportament, deseori trece neobservat și trebuie abordat dacă face parte dintr-un model de comportament cronic. Acesta este cineva care nici măcar nu poate aduna capacitatea de a felicita atunci când o altă persoană reușește. O persoană invidioasă din punct de vedere patologic va găsi modalități de a-ți diminua succesul punând întrebări care îl minimizează, îl dezumflă sau îl ignoră cu totul.

Ca urmare, copilul nu stabilește un nivel sănătos de încredere devreme în abilitățile, seturile de abilități sau sentimentul de sine. Acest lucru poate duce la comportamente de autosabotare mai târziu la vârsta adultă, deoarece ei se ascund și își îngroapă darurile în efortul de a scăpa de aceeași pedeapsă, invalidare și hipercritică pe care le-au primit în copilărie.

2. O redirecționare constantă către sine atunci când el sau ea nu se află în centrul atenției. Aceasta poate include și excluderea, înstrăinarea și ostracizarea victimei prin hărțuirea acesteia în cercurile sociale.

O persoană invidioasă din punct de vedere patologic va găsi modalități de a se abate de la succesul tău, mai ales dacă experimentează disconfort din cauza faptului că te plasează în centrul atenției, strângând laudele la care se simt îndreptățite. Ei pot redirecționa conversația înapoi către ei înșiși și propriile lor realizări, se pot angaja într-un compliment ascuns dezamăgitor sau cu mâna inversă sau pot schimba subiectul cu totul. un mod care îi readuce în lumina reflectoarelor.

Modelul continuu de a nu se simți recunoscut sau recunoscut în cadrul unui grup social poate avea un impact enorm asupra victimei, deoarece realizările sau trăsăturile lor pozitive sunt flagrant neglijate, ridiculizate sau batjocorite. Este o formă de excludere și ostracism care poate crea daune psihologice considerabile și anxietate cu privire la împărtășirea realizărilor sau celebrarea lor, de teama durerii și a pedepsei. Acest tip de respingere socială poate fi la fel de periculos ca și vătămarea fizică.

3. Disprețul și condescendența.

Amintiți-vă că narcisiștii maligni, în special cei de tip grandios, sunt ușor amenințați de cineva care ar putea amenința că le va demonta falsul sentiment de superioritate. Aceasta include membrii lor de familie mai de succes, partenerii, colegii, cunoștințele și colegii lor de muncă. O persoană invidioasă patologic simte că nu poate obține nivelul de succes pe care l-ați atins, așa că vă va trata realizările cu dispreț pentru a se convinge că esti inferior.

A fi întâmpinat continuu cu acest ton de dispreț și atitudine trufașă, mai ales atunci când îndrăznești să arăți un nivel sănătos de încredere, te face să te simți neputincios, mic și inadecvat. Se creează o atmosferă de frică în care țintele de succes sunt descurajate să-și împlinească visele sau să se mândrească cu ceea ce au realizat.

Capacitatea de a te privi cu dispreț îi face pe narcisiștii maligni să se simtă puternici și stăpâniți, ceva ce se chinuie să simtă atunci când se confruntă cu o țintă mai de succes decât ei. În timp ce alții se bucură cu tine în timp ce lansezi o carieră profitabilă din punct de vedere financiar, semnezi contractul de închiriere pentru apartamentul de vis sau îți planifici nunta, o persoană invidioasă din punct de vedere patologic va fi cea care se va plânge de modul în care majoritatea căsătoriilor nu funcționează și de cât de scump trebuie să fie să trăiești în oraș.

4. Minimizarea și atribuirea greșită.

Cei mai mai invidioși oameni din punct de vedere patologic fac tot posibilul să-ți spargă balonul nu doar minimizându-ți succesul, ci atribuind-o altceva decât adevăratele tale merite, munca grea și talentele tale. S-ar putea să descoperi că o persoană invidioasă patologic atribuie realizările tale norocului pur, chiar dacă își atribuie succesul propriei etici în muncă. Cu toate acestea, ei sunt adesea cei care își folosesc carisma și conexiunile sociale pentru a merge înainte.

Concentrându-se continuu pe o influență exterioară care „trebuie” să fi fost cauza succesului tău, narcisistul malign se simte mai bine echipat pentru a-și gestiona propriul sentiment de inadecvare.

5. Mutarea permanentă a stâlpilor de poartă.

Narcisiștii nu vor ca țintele lor să se simtă „suficiente”. De aceea, ei se asigură că, indiferent de domeniul din viața ta în care reușești în prezent, își schimbă standardele, așteptările și criteriile pentru ceea ce înseamnă de fapt „succesul”.

S-ar putea să ai o reputație extraordinară la locul de muncă, să fii un prieten și un soț perfect, dar abuzatorul narcisist poate începe apoi să aleagă ceea ce îți lipsește, a perceput defecte sau a produce nesiguranțe cu privire la atribute negative care nu există. El sau ea se concentrează asupra acestor neajunsuri inventate, astfel încât să nu ai voie niciodată să te simți în siguranță în tine și mândru de ceea ce ai reușit să depășești.

Dacă ai fost ținta unui narcisist malign, probabil că ai fost și subiectul invidiei patologice. Amintiți-vă că narcisiștii aleg victimele pe care le consideră că au ceva valoros. Se înconjoară de oameni pe care îi percep a fi „speciali și unici”. Nu a fost vina ta că ai fost abuzat; faptul că ai fost vizat este de fapt un indiciu că ai ceva special la tine pe care narcisistul l-a observat și a vrut să-l submineze în primul rând.

Ai grijă că, în timp ce narcisiștilor se bucură de succesul celorlalți, le place să saboteze aceleași persoane. Acest lucru merită repetat: tocmai pentru că obiectivele lor reprezintă succesul pe care ei înșiși nu l-au putut obține sau un succes care amenință să le distragă atenția.

În loc să interiorizezi proiecțiile oamenilor invidioși patologic, recunoașteți aceste microagresiuni și acte de sabotaj pentru ceea ce sunt: ​​semne că aveți ceva în voi care este mult mai mare decât puterea dezamăgirii lor. Îndrăznește să te sărbătorești pe tine însuți și ceea ce ai muncit din greu pentru a realiza – ai câștigat-o și ai tot dreptul ca orice altă ființă umană de a fi mândru de tine într-un mod sănătos. Protejați-vă de aceste tipuri toxice și stabiliți-vă limite; nu lăsați o persoană invidioasă din punct de vedere patologic să locuiască în psihicul vostru.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here