Există cuvinte pe care nu i le poți spune omului drag. Acestea distrug tot ce este mai valoros, tot pe ce se construiește o relație armonioasă – încrederea și apropierea. Iată trei tipuri de expresii interzise într-o relație de iubire:

1. Expresii care amenință atașamentul.

Atunci când apare un eveniment neplăcut în viața unui cuplu și unul dintre parteneri nu îi oferă celuilalt ajutor și sprijin, în relație apar rănile atașamentului. Acestea creează durere, neîncredere și fac relația nesigură.

Fiecare dintre noi vrea să creadă că are un loc special în inima și viața partenerului și că nimic nu amenință această poziție. Doar în acest caz este posibil să ai încredere, să te deschizi, să împărtășești lucruri intime, să fii blând. De aceea, cuvintele care sugerează că nu suntem unici și dragi – distrug relația și dau naștere rănilor atașamentului.

– Gata! Plec! Divorțăm!

– Nici fosta mea soție nu făcea astfel de scandaluri.

– Cine are nevoie de tine? Cine te crezi?

– Dacă te îngrași, mă voi uita la altele. 

– Îmi pot găsi cu ușurință un alt partener. Nu voi plânge după tine. 

– Uneori cred că mi-ar fi fost mai bine cu altă femeie. O femeie liniștită, casnică.

– Dacă mai pleci încă o dată singur cu prietenii, te las și plec la mama!

– Nu am ascuns niciodată că mă simt confortabil cu tine. 

– Mama este unica, iar soții poți avea multe. 

– Deja am regretat de multe ori că m-am căsătorit cu tine!

Cea mai comună amenințare în timpul unui conflict este separarea și divorțul. Spunem astfel de cuvinte din neputință, încercând să arătăm cât de rău ne simțim. Pentru a-ți transmite corect gândul și pentru a obține un răspuns adecvat, vorbește direct despre durerea ta: „Acum simt o durere insuportabilă!”

2. Cuvinte care devalorizează sentimentele partenerului.

Să fii auzit și înțeles, să-ți împărtășești preocupările cu partenerul – este una dintre nevoile de bază într-o relație apropiată. Devalorizarea emoțiilor apare adesea în situațiile de conflict. Când sentimentele noastre sunt declarate neînsemnate, nesemnificative sau greșite, apare sentimentul de singurătate. Dacă deprecierea are loc în mod regulat, în timp nu mai putem conta pe înțelegerea partenerului.

– Nu inventa. 

– Creezi o problemă din senin.

– Nu a existat așa ceva.

– Mă întreb, de ce te-ai săturat?

– Aceasta este o glumă! Nu înțelegi glumele?

– De aș avea eu problemele tale.

– Nu exagera. 

– Nimeni nu crede asta cu excepția ta!

– Suferi de sindromul premenstrual?

– Și alte femeie cum lucrează și cresc copii? 

– De parcă mori! E doar o răceală.

Devalorizarea este întotdeauna încercarea de a te apăra de disconfort și nesiguranță. Dacă ciocnirea cu sentimentele partenerului este neplăcută, apare dorința de a reduce importanța acestora. Când persoana dragă își exprimă nemulțumirea, furia, tristețea, de multe ori nu știm ce să facem cu ea, ne simțim neajutorați. Este neplăcut faptul că deprecierea adesea se ascunde sub masca sfaturilor bune, a „evaluării obiective”, a realizărilor și grijii.

Nu respinge sentimentele partenerului. Trebuie să vorbești deschis: „Mi-e greu să-ți suport nemulțumirea. Nu știu ce aștepți de la mine acum.”

3. Cuvinte care fac partenerul să se simtă nedemn, inadecvat, rău.

La baza multor certuri este lupta: „Admite că sunt bun! Recunoaște că nu sunt atât de rău pe cât susții!” Este de o importanță vitală să ne simțim buni în ochii celor dragi. Doar în acest caz vrem să petrecem timpul împreună, să investim în relație, să ne simțim necesari, valoroși, iubiți.

Următoarele cuvinte rănesc profund și lasă o urmă neplăcută în sufletul persoanei dragi, de aceea trebuie eliminate din vocabular.

– Nu-ți pot încredința nimic!

– Ce pot aștepta de la tine?

– Tu niciodată… (de exemplu, nu faci ordine după tine.)

– Ești nebună?

– Cu un copil e mai ușor să negociezi decât cu tine.

– Nimeni nu te întreabă!

– Doar un idiot poate face asta!

– Toți prietenii mei au soții normale, doar eu am ghinion.

– Nu ești capabil de nimic!

Da, trebuie să-ți exprimi furia, supărarea și nemulțumirea. Dar merită să înveți cum să o faci fără insulte și aluzii că partenerul tău ar fi inadecvat. Mai bine spune-i: „Mă enervează când îți cer să faci ceva și tu nu faci”. Cuvintele jignitoare – sunt o modalitate obișnuită pentru mulți dintre noi de a ne exprima sentimentele, de a ne transmite opinia. Iar comunicarea deschisă și respectuoasă este privită ca un scenariu străin.

Iubirea este o floare fragilă. Pentru ca acesta să devină mai puternică și să înflorească, trebuie să aveți grijă unul cu celălalt. O relație fericită vă poate oferi atât de multe, de aceea merită de depuneți efort pentru ea. Sursa:relatii.net

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here