Alte articole interesante puteti gasi aici

– totul despre psihologia relatiilor
Vezi si alte articole pe pagina nostra de facebook:

– Orhideea este o plantă deosebită, nu doar ca aspect, dar și ca îngrijire. Și fii de acord că o orhidee neînflorită, nu are cum să-ți înfrumusețeze încăperea.
Un sfat general este ca înainte de a-ți aduce orhideea în casă să te documentezi despre cerințele ei, mai apoi să analizezi comportamentul primei tale flori și numai după asta să-ți extinzi colecția.
Și dacă te-ai hotărât că vrei să îngrijești o orhidee, iată ce trebuie să știi:
1. Alege cu cap și începe cu puținul
Există mai multe tipuri de orhidee, de aceea ar fi mai bine să începi cu una mai puțin capricioasă și mai bine adaptată la condițiile de cameră. Cea mai răspândită este Phalaenopsis, care se îngrijește cel mai ușor și care va fi un debut potrivit pentru tine.
2. Fără raze solare directe
Lumina corectă este esențială pentru starea orhideei. Aceste plante tropicale fac parte din categoria celor iubitoare de soare, dar nu suportă razele directe. Cel mai bine este să le pui la geamurile dinspre est sau vest. Phalaenopsisul însă poate să reziste și cu lumina nordică.
3. Udatul corect
Opinia că orhideele sunt flori tropicale, iubitoare de umiditate te poate duce în eroare. De fapt, în majoritatea cazurilor ea are nevoie să fie udată nu mai des de o dată pe săptămână. Cea mai bună metodă de udare este cea de scufundare într-un vas cu apă pentru 20-30 de minute. Dacă apa nu este prea dură, poți pune orhideea sub duș, însă nu cu apă prea rece.
4. Îngrășăminte=creștere
Absolut toate tipurile de orhidee au nevoie de îngrășăminte. Cel mai bine este să cumperi dintre cele destinate pentru această plantă. Îngrășămintele se adaugă împreună cu apa o dată pe lună, doar în perioada activă de creștere.
5. Schimbarea ghiveciului
Orhideea necesită schimbarea ghiveciului o dată la doi ani. Procesul trebuie să presupună multă grijă, întrucât rădăcinile se traumează foarte ușor. Substratul trebuie să fie schimbat în totalitate. Înainte s-o muți trebuie să elimini toate părțile moi și uscate, prelucrând tăieturile cu cărbune. După ce ai mutat-o în alt ghiveci, ud-o timp de 3 zile consecutiv, iar îngrășămintele le poți adăuga peste o lună.
6. Fără controlul temperaturii nu vei obține înflorirea
Pentru ca orhideea să înflorească e nevoie ca temperatura să scadă noaptea până la 12-18 grade. Ca să fii sigur de necesitățile plantei, ar fi bine să precizezi la vânzător caracteristicele sale specifice.
O condiție esențială este contrastul de temperaturi. Ziua temperatura trebuie să fie mai mare cu 4-5 grade.
7. Tăierea tijelor
După ce florile s-au ofelit, tija Phalaenopsisului trebuie să fie tăiată aproximativ la jumătate, după al doilea sau al treilea nod. Astfel, în scurt timp orhideea ta va înflori din nou.
Dar tu? Cate orhidei ai in colectie?

Facebook Comments

38 COMENTARII

 1. Am in colecție 12 orhidei si toate se mentin mult timp înfloritoare le tai de obicei tijele iar acum toate au dat muguri de la noduri si din tulpină tot odată cres noi tije…îmi sunt foarte dragi si as vrea sa-mi maresc colectia…mersi de video eu nu știam că rădăcinile uscate trebuie tăiate

 2. Eu nu le tai tijele și înfloresc non stop,
  Floarea durează Cam 3 luni cade și apoi tot pe aceași tijă înmugurește iar și așa de când le am .
  Odată am tăiat și eu tijele și nu mia mai dat alta,a trecut mai bn de 5 luni.
  De acea niciodată nu voi mai tăia tijele doar dacă se usucă sau eu știu ce se mai poate întâmpla

  • Vă rog frumos ,ce trebuie să fac la rădăcinile care sînt afară din ghiveci ,sînt fffmulte nu mai au loc ghivecele de ele. Cum se înmulțesc? Îmi plac f mult .Multumesc frumos.

  • @Nela B .O scoateți din ghiveci cand nu este înflorită. Curățati rădăcinile uscate si daca aveti multe in plus. Si o replantati in ghiveci un pic mai mare cu substrat nou ptr orhidee. Si o udati odata 7 zile prin scufundare intr un alt vas. Numai bine!

 3. În 4 ani, s-au adunat 35 la număr, dar puteau fi poate că dublu, dacă nu născoceam ceva la ele. Am învățat o regulă – las planta in ghiveciul ei până se adaptează la condițiile casei mele, apoi o replantez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here