Alte articole interesante puteti gasi aici

Mahatma Gandhi spunea: „Capacitatea de a ierta este o caracteristică doar a celor puternici. Acei slabi nu iartă niciodată.”
Posibil că nu este corect să împărțim oamenii în slabi și puternici, pentru că nu este clar după ce criterii poate fi făcută această clasificare.
Dar totuși, noi avem o presupunere: o personalitate slabă nu este capabilă să fie fericită. Ea e plină de frici, ignoră responsabilitățile și trăiește cu greșelile trecutului. O personalitate puternică nu este așa, singurul său scop este să fie ea fericită și să-i facă fericiți și pe cei apropiați.
Așadar, iată care sunt lucrurile pe care nu le poate face o personalitate slabă:
1. Iertarea
Atunci când ne cerem iertare, ne simțim incomod, suntem nevoiți să ne recunoaștem greșeala, ceea ce ne face să ne călcăm mândria în picioare. Însă cei care reușesc, capătă o liniște sufletească și o voință puternică.
Atunci când cineva provoacă o durere altuia, suferă amândoi, deși o persoană slabă nu va recunoaște asta niciodată. Cel ce a greșit în adâncul sufletului este mistuit de regrete și de simțul vinovăției.
Nu te teme să-ți ceri iertare.
2. Solicitarea ajutorului
A cere ajutorul este la fel de greu precum a cere iertare. Rugămintea de a fi ajutat îl face pe om să recunoască că el nu știe cum să se descurce cu o problemă.
Merită să ceri ajutor de la cel ce te poate ajuta cu adevărat, de la un profesionist. Iar atunci când pur și simplu te îndoiești de ceva, discută cu cineva drag și veți găsi împreună o soluție.
A cere ajutorul înseamnă să nu te temi de propriile neajunsuri.
3. Optimismul
Optimismul este un stil de viață, unul greu de adoptat. De aceea au o asemenea viziune doar personalitățile puternice.
Secretul lor este în dispoziția bună în ceea ce privește gândurile, lucrurile, oamenii. Pentru a deține asemenea piloni, trebuie să ne întrebăm în mod regulat: „Ce ne face fericiți?”
Iar pentru ca acești piloni să nu fie doborâți, trebuie cât mai rar să ne adresăm surselor tututor grijilor – trecutului și viitorului.
4. Sinceritatea
În anul 2004, Frank Warren a tipărit 3000 de cărți poștale fără conținut și le-a împărțit trecătorilor cu rugămintea ca aceștia să-și împărtășească acolo un secret. Deși nu aștepta să aibă un mare succes, timp de o săptămână i-au fost expediate câteva sute de cărți poștale completate. Acum numărul lor a ajuns la un milion, iar Frank a devenit fondatorul proiectului „Secretul poștal”, unde oamenii continuă să-și trimită secretele.
Oamenii tind să fie sinceri. Ei vor să-și împărtășească grijile și fricile, dar nu știu cum s-o facă. Atunci când găsesc o metodă potrivită, ei găsesc și liniștea sufletească.
5. Libertatea și responsabilitatea
Poate fi liberă doar o personalitate puternică, pentru că libertatea presupune disciplină și obligații. Trebuie să-ți reamintești întruna ce poți și ce nu poți face. Poate sună paradoxal, însă poate fi cineva liber, de exemplu, de responsabilitatea de părinte sau de cetățean?
Dacă vrei să fii liber, decide care obligații să le urmezi, care sunt principiile, valorile pe care vrei să le urmezi. Oamenii slabi nu fac asta, ei se lasă influențați de lumea exterioară și numesc libertate ceea ce alții au ales pentru ei.

Facebook Comments

6 COMENTARII

 1. numai mie mi se pare amuzant ca mi-am format demult o gandire similara ca cea prezebtata in clip
  si deabea acum am dat de cv de genu

 2. Eu sunt o combinatie….Asa cum cred ca toti oameni sunt….
  De exemplu, a ierta un partener infidel, minciuna ori pe cineva de la servici care ma discrediteaza sau poate sa determine sefii sa ma demita – nu mi se pare o tarie de caracter ci mai degraba o slabiciune….
  2. Fericirea e relativa…subiectiva….Ce face fericit pe un om, poate nu face pe altul…exemplu: Unele persoane se vad parinti (vor copii)de la varste fragede (20-25 de ani), eu nu am fost una din ele…
  Pt altele, cariera constituie fericirea – vezi medicii, profesorii….
  3. Unii cer scuze doar la nivel fictiv….asa ca, de fapt, nici nu ai ce sa ierti…
  Degeaba dai doar din gura niste scuze puerile daca nu si dovedesti si cu fapte/schimbarea de caracter – asa zisa parare de rau
  4 Oamenii pretind sa aiba nevoie de ajutor ca sa-ti fure ideile si sa si le insuseasca 1000 %
  5 Optimismul, libertate, asumarea responsibilitatii …sunt chestiuni relative…tin de sistemul PERSONAL de valori….de exemplu, un egocentrist flusturatic – se va simti fericit, liber, optimist si cu constiinta impacata petrecand non-stop cu prietenii, culcandu-se saptamanal/lunar cu cate alta tipa, neimplicandu-se emotional – traind intens clipa….ASTA INSA NU INSEAMNA SI CA ARE O PERSONALITATE PUTERNICA!!!
  Un om cu integritate, cu SOLIDE valori morale, culturale si sociale, pe care le sustine NECONDITIONAT – acela e puternic….De exemplu, o persona are fumatori in anturajul lui de cunoscuti…cu toate astea, din respect pentru sine si sanatatea lui – NU FUMEAZA, indiferent cat misto si-ar lua de la amicii lui sau cat de mult ar incerca acestia sa -l tenteze „sa incerce”… La fel si cu alte vicii (bautura, jocuri de noroc, femei…etc)

 3. Eu sunt libera doar daca iubesc! Altfel nu sunt eu insami cu adevarat chiar daca sunt sincera cu mine si cu cei din jur.Si a fi tu insuti este deja libertate💚🙏
  Cat despre iertare este adevarat,nicio persoana iertata nu mai are putere asupra ta! Spun din propria mea experienta. Si chiar daca nu este in prezenta ta si poate nu esti tu cel care trebuie sa.ti ceri iertare,o faci totusi prin unda gand si chiar exprimand cu voce tare,il eliberezi si implicit pe tine insuti….evident ca m.am referit la situatii care nu mai sunt de acceptat si deci nici prezenta celuilalt in viata ta.Pentru mine iertarea este un cadou! E fix treaba celuilalt ce face cu acest cadou,daca are capacitatea sa.l ofere la randu.i si altora….
  Si in alta ordine de idei,au fost conjuncturi cand mi.am cerut iertare si mi s.a cerut iertare…..Weekend frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here