Alte articole interesante puteti gasi aici

– totul despre psihologia relatiilor
Vezi si alte articole pe pagina nostra de facebook:
Cand stai singur cu ochii inchisi, ai impresia ca esti destept…
Shakespeare ne-a prevenit: „Te poți molipsi de prostie sau de înțelepciune la fel de ușor, ca de o boală contagioasă”. De aceea, trebuie să ne alegem foarte atent oamenii din preajmă. Și cum înțelegem cine este în fața noastră: un om deștept sau unul nu prea? Psihologii dezvăluie care sunt cele 10 semne, ce se referă la o persoană inteligentă.
1. Nu dă nicio apreciere, fără a cunoaște contextul
Un om deștept nu se grăbește să vină cu concluzii și aprecieri, până ce nu va analiza toate circumstanțele și detaliile. El critică și judecă foarte rar.
Un prost împarte aprecieri în stânga și în dreapta, fără să se gândească prea mult și crede că el este mai bun decât cei, pe care-i critică.
2. Își recunoaște cu ușurință greșelile
Misiunea omului deștept este de a găsi adevărul și nu de a avea mereu dreptate. El înțelege foarte bine că poate greși, întrucât nimic nu este perfect în această lume. Oamenii mai puțin inteligenți nu-și recunosc propriile erori.
3. Au un comportament liniștit
Studiile arată că oamenii perspicace sunt mult mai calmi, decât cei care posedă un IQ mai scăzut.
Cercetările efectuate de-a lungul mai multor ani de către oamenii de știință din cadrul Universității Michigan au demonstrat că există o legătură dintre comportamentul agresiv și nivelul scăzut al intelectului.
4. Nu se cred mai buni ca alții
Oamenii proști se cred mai buni ca alții. Potrivit cercetării publicate în revista „Știința psihologiei”, indivizii mai puțin mintioși sunt mai predispuși la homofobie și rasism. Ei îi ofensează pe alții pentru a arăta mai bine pe fonul celorlalți.
Oamenii cu scaun la cap nu se compară cu alții. Ei se bucură de succesele altora și deseori sunt gata să sară în ajutor.
5. Sunt mai empatici
Persoanele cu un IQ scăzut sunt deseori egoiste. Ele sunt indiferente față de necesitățile și sentimentele altor oameni. Asta se întâmplă din cauza incapacității lor de a se pune în locul altor oameni și de a le înțelege modul de gândire.
6. Se simt confortabil în singurătate
Un om deștept nu se plictisește în intimitate cu gândurile sale. Deseori, ideile importante vin anume în aceste momente. Un prost însă se teme să rămână singur, întrucât va fi nevoit să sesizeze propriul gol .
7. Merg târziu la culcare și amână deseori deșteptătorul
Cercetătorii din Japonia, Kaya Perina și Satoshi Kanazawa cred că printre persoanele nocturne sunt cei mai mulți deștepți. În cercetarea lor, ei au găsit legătura dintre ritmul circadian și inteligența ridicată. De asemenea, ei au mai constatat că oamenii, care-și amână deșteptătorul sunt mult mai receptivi la necesitățile corpului lor.
8. Nu se tem să pară stupizi
Deștepții nu se tem să pară proști, ei își permit să se relaxeze. În timp ce persoanele cu mai puțină minte încearcă să-și demonstreze capacitățile intelectuale. Ei te vor corecta cu plăcere. Ai întâlnit astfel de oameni?
9. Nu se tem
Viața omului deștept nu este controlată de frici. Iar prostul este și fricos, el se teme să încerce ceva, cu gândul că n-o să reușească. Atunci când acționează, omul capătă experiență, iar cel ce stă acasă și tremură nu va înțelege adevăratul sens al vieții.
10. Dialoghează
Dacă cineva vorbește întruna despre sine și nu te lasă să spui și tu vreun cuvânt să știi ca ai în față un prost. Uneori omul vrea să-și descarce sufletul, dar nu trebuie să se întâmple așa de fiecare dată.

Facebook Comments

48 COMENTARII

 1. Dacă e să mă iau după acest videoclip la modul comcunosc o grămadă de oameni proști și îmi pare rău că stau cu ăștia dar na’… cine sunt eu sa judec?

  • …sau se pierd pe ytb ca mine, fac cercetări, sau doar se gândesc. Doar eu pot să am notă de trecere fără să învăț ? 😂😂

  • @Just a fucking crazy girl : Rima Da tot ii drept da mai mult eu stăteam seara studiind parca începeam devreme si nu se mai terminau temele de casa am scapat putin in sfîrșit ca ii bine sa fii deștept da cu programul școlar poate putin mai usor dar in ziua de azi la scoala parca vor sa ne faca
   Deștepțiii pămîntului 😂😂😂😂😂 am avut in vedere de cercetari si gîndire uneori la fel👍👍👍👍👍

 2. Oamenii care se tem de singurătate nu sunt neaparat prosti; ei pot fi imaturi inca, neasumati sau nu se cunosc indeajuns pe ei înșiși.
  Afirmatia conform căreia teama de singurătate ar fi o dovada a prostiei mi se pare superficiala. Această teama poate avea multe alte cauze, fara a include neaparat prostia printre ele.

 3. Aproape toate „simptomele” dupa cum a spus respectivul narator le-am gasit la propria persoana, dar trebuie sa fiu in dezacord cu ceva. Nu neaparat un om care nu se regaseste printre semnele astea e si prost, sa nu judecam oamenii dupa niste „semne”, poate sunt mai putin dezvoltati emotional, dar asta nu ii face prosti, iar eticheta de „prost” e ataat de radicala incat ma face sa ma intreb daca cel ce a scris si postat toate astea se incadreaza in prima sau a doua categorie. Da, exista oameni mai autoeducati emotional si oameni mai inchisi la minte, dar prostia e ceva relativ. Nu judecam oamenii dupa cum se poarta intr-o anumita situatie, daca judecam pestele dupa abilitatea lui de a urca in copaci va trai cu impresia ca e prost spune o vorba.

 4. Viata e infinit mai complexa decat constatarile astea relative. Cu adevarat prost e cine nu isi da seama de asta.

 5. Asta nu este în totalitate corect, depinde şi de personalitatea fiecărui om,nu poți spune despre cineva că e prost doar pentru că îi este teamă să rămână singur. Cred că ar trebui să existe totuşi un echilibru,inteligența este un lucru bun dar nu în exces. De exemplu,cunosc pe cineva care este destul de deştept pt vârsta sa,dar care socializează mai puțin şi are o atitudine mai grosolană.

 6. Viața e mult mai complexa decât aceste semne relative… Nu poți generaliza în felul ăsta. Ai spus aici multe lucruri care țin de temperament, în niciun caz de deșteptăciune sau prostie.

  • @Cristian Cordos Exact, sunt de acord.

   Când zic om prost nu o zic în sensul rău, ca sa-mi bat joc. Toți când ne naștem ne naștem egali. „Deșteptăciunea” vine în urma educației, a mediului în care trăim etc.

   Nu sunt de acord la clipul acesta când spune ca oamenii mai liniștiți sunt mai deștepți, ca oamenii care stau treji pana noaptea târziu sunt mai deștepți, sau alte lucruri de genul acesta care nu cred ca au legătură cu deșteptăciunea, ci cu natura noastră de-a fi, cu „firea” noastra.

   Am fost pasionat de psihologie de când eram mic și am citit puțin despre asta, dar cel mai mult am învățat la liceu în clasa a 10-a când am avut materia psihologie (de-acolo știu și de temperamente).
   Am 19 ani, sunt student.

  • @qw qw Bravo
   Nu ma asteptam in nici un caz la raspunsurile astea sunt oarecum mandru de tn nu ma adteptam sa fie cineva ca mn cu o gandire asa deschisa si rationala. Numa asteptam deloc

   Eu sunt mai mic ca tn dar sunt un om foarte intelept si
   Tot ce stiu se datoreaza experientei mele de viata nu am citit niciodata nimic despre ce ai invatat tu
   Eu am avut o viata mai grea si mam maturizat foarte repede pe asa a4a cea ce e un lucru foarte de acolo incep problemele si nu mai ai aproape deloc copilărie
   ATENTIE! Nu spun asta ca sa ma laud avand in vedere ca prin suferinta te maturizezi pot sa zic ca sunt mai matur decat multi de 30 de exemplu mie imi place sa vorbesc cu persoane intelepte si mari nu imi plac copilariile si nu prea am simtul umorului pt ca eau fiecare lucru in serios in timp mi sa schimbat ura care o aveam pt oameni care credeam eu miau facut rau si miam dat seama ca miau facut bine si ca din rau iese bine si invers
   daca nu sufeream cand eram mic acum eram ca orice om de varsta mea si ma confruntam cu pb mult mai grave mai tarziu

   Imi pare bine ca neam cunoscut si ca am dat de cineva care gandeste la fel
   Dar tu ce vrei sa devi psiholog sau ceva de genu?

  • @Cristian Cordos mă bucur și eu ca te-am cunoscut. Nu vreau sa mă fac psiholog, psihologia o studiez din plăcere. Dar dacă tu vrei sa te faci, te apreciez mult și Îți doresc mult succes, sa înveți cât mai mult despre oameni, lume, viața.

 7. Ce se simt unii in comentarii:)))
  Vai nu e adevarat. Vai nu stiu ce =)))
  Cine naiba ar recunoaste ca este acum?😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here